reede, 24. jaanuar 2014

Mustasõstra-besee

2 ahjuplaati

4tk munavalget
200g peensuhkrut
1-2spl läbi sõela surutud mustsõstraid

Kuumuta ahi 100 kraadini. Vahusta munavalge tihedaks vahuks, puista (pidevalt vahustades) vähehaaval juurde peensuhkur, vahusta veel 3-4 minutit. Nirista peale mustsõstrapüree ja sega beseetaigen triibuliseks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta kahe lusika abil paberile beseekuhjad. Küpseta pöördõhuga 100 kraadi juures umbes 2 tundi, kui ahi ise niiskust ei ventileeri, siis jäta ahjuuks veidi paokile (3-4mm). Küpsemisaja möödudes ava ahjuuks ja jäta beseed ahju jahtuma/kuivama.


Školaadikreem

4 savivormi

3dl 35% rõõska koort
100g Bitter šokolaadi
4tk munakollast
1spl peensuhkrut

 Kuumuta ahi 150 kraadini.
Sega piim munakollastega läbi ja vala läbi sõela. Pane segu keedunõusse, lisa tükeldatud šokolaad ja suhkur. Kuumuta segu pidevalt põhjast segades (ära klopi) kuni segu hakkab aurama ja šokolaad on sulanud.
Jaga segu vormidesse, kata vormid fooliumiga ja tõsta savivormid sügavale ahjuplaadile või sobiva suurusega ahjuvormi. Tõsta vormid ahju ja vala suurde ahjuvormi nii palju kuuma vett, et savivormid oleks 2/3 osas vees. Küpseta kreeme 150 kraadi juures 35 minutit. Tõsta kreemid ahjust, eemalda foolium, lase veidi jahtuda ja tõsta 3-4 tunniks külmikusse. Serveeri külma kreemi koos hapuka keedisega.



kolmapäev, 22. jaanuar 2014

Smuuti

4 klaasi

1 suur pirn
2tk banaani
170g külmutatud maasikaid
3dl vaniljejäätist
1klaas magusat mahla

Koori ja puhasta pirn, koori banaanid. Tükelda suuremad puuviljad ja pane koos teiste toorainetega blenderisse, valmista ühtlane segu. Serveeri kohe.





esmaspäev, 13. jaanuar 2014

Filokorvid täidisega

filotainast
sulavõid (kogus oleneb jälle suupistete arvust, ühele pakile filotignale läheb umbes 200g või veidi rohkem võid)

Lõhetäidis:
kodujuustu
majoneesi
hapukoort
soola
sidrunipipart
veidi suhkrut
külmsuitsulõhet

Krevetitäidis:
krevette
külmutatud ja sulatatud rohelist hernest
hakitud tilli
majoneesi
vahustatud vahukoort
soola
sidrunipipart

Filotainas on tavaliset külmutatud ja seega tuleb lasta taignal üleöö külmiks rahulikult sulada.
Taignalehed on väga õhukesed (oleneb muidugi ka tootjamaast), kuivavad õhu käes kiiresti ja muutuvad kuivades rabedaks, kuivamine toimub tõesti sekunditega. Seega iga taignalehe eemaldamisel tuleks ülejäänud taigen katta kiirelt köögirätiga.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Sulata või.
Eemalda üks filoleht, pintselda sulavõiga üle ja kata teise lehega, pintselda jälle võiga üle. Võid ei tohiks palju panna, piisab, et kuiv taignapind läikivaks muutuks. Lõika taignaplaat sobivateks ruudukesteks ja tõsta taignaruudud mini-muffinipanni avadesse. Küpseta ahjus kuldpruuniks ja jäta korvikesed jahtuma.
Ülejäänud taigen keera rulli tagasi, mässi tihedal kilesse ja tõsta külmikusse. Ei oska küll täpselt öelda kui kaua sulatatud taigen säilib, aga arvan, et nädalaga ei juhtu sellega külmikus küll midagi.

Lõhetäidise jaoks sega peale lõhe kõik täidise ained kokku, maitsesta. Tõsta korvikesse täidis ja pane peale külmsuitsulõhe.
Krevetitäidise jaoks valmista majoneesist ja vahustataud vahukoorest kaste, maitsesta. Lisa herned, krevetid ja tõsta täidis korvikestesse.

Serveeri.















TOORJUUSTU/KALAMARJA SUUPISTED

rõstsaia
forellimarja
toorjuustu, 35% rõõska koort, veidi soola
(koore ja toorjuustu vahekord on järgmine - 200g naturaalset toorjuustu, 1dl 35% rõõsk koort, veidi soola)

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks, hõõru toorjuust pehmeks ja lisa vahukoorele, vahusta koos kuni kreem on ühtlane (20-30sek), maitseta vähese soolaga.

Täida kreemiprits juustuvahuga.
Lõika röstsaiast küpsisevormiga ümarad kujundid või eemalda saiaviilul servad ja lõika neljaks ruuduks või kolmnurgaks (ühest viiluist saab 4 suupistet).
Säilita kujundeid kilekotis ja valmista suupisted vahetult enne serveerimist (saiaservad kuivavad kiiresti).
Pigista igale saiarõngale piisavalt juustuvahtu ja tõsta lusikaga tippu kalamarja.



PASTA KÖÖGIVILJADE JA KANAGA

400g meelepärast pastatoodet
1tk punane parika
1tk väike broccoli (spargelkapsas)
400g kanafileed
1dl rõõsk koort
100g toorjuustu või sulatatud juustu
soola
mustpiprat

Lõika kanafilee ribadeks, küpseta pannil kuldpruuniks, maitsesta soola ja mustpipraga. Puhasta ja viiluta parika, lõika broccoli õisikuteks. Lisa kanalfileele spl võid ja köögiviljad, küpseta veidi ja vala kõik kaanega hautamisnõusse, lisa juurde 1dl kuuma vett või puljongit (pool klaasi). Kata kaanega ja jäta madalale kuumusele 10 minutiks hauduma. Keeda pasta al dente ja sega juurde omavahel kuumutatud koor ja juust. Viimasena lisa köögiviljad, sega läbi, vajadusel maitsesta veel soolaga ja serveeri.