esmaspäev, 9. veebruar 2015

Beseetort vahukoore ja kirssidega

Läbimõõduga 28cm

besee:
3tk munavalget
150g peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

kakaobiskviit:
5 tk kanamuna
5spl suhkrut
4spl jahu
1spl naturaalset kakaod

immutussiirup:
1dl vett
50g suhkrut

täidis:
2-3dl vahukoort,
suhkrut(1spl umbes),
0,5tl vaniljesuhkrut
1purk kividete kompotikirsse

võikreem:
100g võid
55g magusat kondenspiima
65g tuhksuhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut
50g mandlilaaste














Kuumuta ahi 110 kraadin (kui ahjul puudub ventilaatoriga õhutussüsteem, siis peaks ahjuuks veidi praokil olema umbes 5-10mm)
Besee jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks, nirista tasapisi juurde peensuhkur ja vaniljesuhkur.

Joonista küpsetuspaberi pahempidisele poolele tordisuurune kujund, keera paber ümber ja pritsi beseesegu tupsudena paberile. Võib ka määrida, aga selliselt on hiljem torti parem lõigata (besee paisub veidi ja jäta õhuvahed).
Küpseta beseed 110 kraadi juures 1,2 tundi, ava ahjuuks ja jäta besee ahju jahtuma/kuivama.







Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks paksuks vahuks. Sega kausis jahu ja kakao, sõelu segu kahes osas munavahule ja sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi (ära klopi!). Munavaht ei vaju jahu lisades alla, kui munad on korralikult vahustatud.
Vala taigen lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 35-40 minutit.
NB! Biskviidi küpsemise ajal ei tohiks ahjuust avada.
Mõõda keedunõusse vesi ja suhkur, lase segul keema tõusta, sega kuni suhkur on sulanud ja jäta jahtuma.
Jahuta biskviitpõhi.
Võikreemi jaoks vahusta toasoe või heledaks vahuks, nirista juurde toasoe kondenspiim ja kõige viimasena lisa tuhksuhkur ja vaniljesuhkur, vahusta läbi ja jäta ootele.
Kurna kirsid ja rösti ahjuplaadil mandlilaastud, jäta ootele.
Kui tordipõhi on jahtunud, siis eemalda vorm (libista nuga tordipõhja ja vormi vahelt läbi), keera tordipõhi tagurpidi.
NB! Tordipõhi pööratakse tagurpidi, kuna alumine pool on alati siledam ja tõmbab ka paremini immutussiirupit sisse. Sile pealispind on oluline, kui tort kaetakse näiteks martsipani või suhkrumassiga või lihtsalt ühtlase kreemikihiga.
Pintselda põhi pealt ja külgedelt immutussiirupiga. Lase veidi imbuda. 

Pane võikreem kreemipritsi ja pritsi tordipõhja peale kreemiserv ja määri küljed võikreemiga. 







Tõsta või pritsi läbi kreemipritsi vahukoor põhjale ja jaota peale kirsid.








Tõsta ettevaatlikult kõige peale jahtunud beseekiht ja suru külgedele jahtunud mandlilaastud. Lase tordil 5-6 tundi jahedas maitsestuda ja serveeri.

Kui beseevahtu üle jääb, siis saab selle väikesteks beseeküpsisteks ära kasutada.

NB! Võikreem sulab toasoojas ja säilita võikreemiga täidetud beseesid külmas.

2 kommentaari: