pühapäev, 7. oktoober 2012

LÕHELIBLIKAS KÖÖGIVILJAPADJAL

6-8tk lõheliblikfileed
sidrunimahla
sool
mustpipar

väike suvikõrvits
suur porgand või 2 väikest
punane paprika
1porru

Kaste:
2spl laimimahla
1tl Dijoni sinepit
8spl oliiviõli
veidi soola
veidi tuhksuhkrut
hakitud tilli

Vispelda kastmeained segamini ja jäta toasooja. Lõika suvikõrvits pooleks ja puhasta seemnetest, lõika ribadeks. Puhasta porgand ja lõika ribadeks. Puhasta paprika ja ribasta. Pese hoolikalt porru ja lõika ribadeks. Kuumuta pannil õli ja küpseta köögiviljad koos kõrgel kuumusel läbi, umbes 3-4 minutit, puista peale veidi soola ja tõsta kõrvale. Prae lõheliblikaid kõigepealt ühelt poolt ja siis teiselt poolt, raputa valminud poole peale soola, mustpiprat ja pigist sidrunimahla. Tõsta taldrikule kuhi salatit, lõhe ja nirista peale kaste.



laupäev, 6. oktoober 2012

SINGI-JUUSTU KRINGEL

470g jahu
25g presspärmi
1tl suhkrut
0,5tl soola
120g võid
2,5dl toasooja vett

350g läbikasvanud sinki või taisemat peekonit
100 riivjuustu

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool ja suhkur, klopi läbi. Sõelu juurde jahu ja lisa sulatatud leige või. Sõtku kuni taigen muutub elasteseks ja ühtlaseks (4-5min). Tõsta taigen kaussi, raputa peale kiht jahu, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 1tund (suvel kerkib hästi ka toasoojas, jahedamel ajal kuumuta paraeahi 50 kraadini, lülita välja ja tõsta taignakauss lahtise uksega ahju kerkima).
Haki sink hakklihamasinas või noaga peeneks. Riivi juust.
Rulli taigen jahusel laual suureks ristkülikuks.

Puista põhjale riivjuust ja hakitud sink.






Lõika põhi kaheks, keera mõlemad pooled rulli ja põimi. Painuta otsad kokku ja lõika terva noaga mõned sälgud. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 30 minutit.






Kuumuta ahi 180 kraadini, pintselda kringel munavalgega üle ja  küpseta 30-40 minutit, soovi korral raputa enne valmimist kringlile riivitud juustu.

Serveeri leigelt.

reede, 5. oktoober 2012

Keedukreemi kringel

470g jahu
25g pärmi
100g suhkrut
0,5tl soola
120g võid
2,5dl toasooja vett

3,5dl piima
20g mannat
3tk munakollast
25g nisujahu
3spl peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

mandlilaaste
tuhksuhkrut

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool ja suhkur, klopi läbi. Sõelu juurde jahu ja vala sulatatud leige või. Sõtku kuni taigen muutub elasteseks ja ühtlaseks (4-5min). Tõsta taigen kaussi, raputa peale kiht jahu, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 1tund (suvel kerkib hästi ka toasoojas, jahedamel ajal kuumuta paraeahi 50 kraadini, lülita välja ja tõsta taignakauss lahtise uksega ahju kerkima).
Kreemi jaoks lase piim keema ja nirista juurde manna, keeda 2 minutit ja tõsta kõrvale. Vahusta munakollased suhkruga, lisa jahu ja sega korralikult läbi. Vala munasegu juurde 1dl kuuma manna-piima segu, sega läbi. Vala munasegu pidevalt segades ülejäänud manna-piima hulka tagasi, kuumuta pidevalt põhjast segades paksenemiseni (ära keeda!). Jahuta kreem.

Rulli taigen jahusel laual suureks ristkülikuks. Määri jahtunud kreem taignale. Lõika taigen kolmeks ribaks, keera ribad rulli ja põimi palmikuks. Painuta palmik kringlikujuliseks, tõsta ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 30 minutit.



Kuumuta ahi 180 kraadini. Pintselda kerkinud kringel munavalgega üle, puista peale mandlilaastud ja küpseta 30-35 minutit.





Sõelu kringlile tuhksuhkrut.











Serveeri leigelt.

ŠOKOLAADI TOORJUSTUKOOK

200 Digestive küpsiseid
50g võid
2spl kakaod

600g toorjuustu
200g vahukoort
100g suhkrut
250g tumedat šokolaadi
3tk kanamuna
(1spl kakod)

1purk kirsikompotti
2spl suhkrut
1tl maisitärklist

Purusta küpsised köögikombainis, sõelu juurde kakao, sega läbi ja lisa sulatatud või. Kata lahtikäiv küpsetusvorm küpsetuspaberiga, suru segu tugevasti vormi põhja. Kummuta ahi 200 kraadini ja küpseta põhja 6-7 minutit.
Kuumuta vahukoor auramiseni, lisa tükeldatud šokolaad ja sega kuni šokolaad on sulanud. Vahusta toorjuust suhkruga, lisa kanamunad ja klopi ühtlaseks. Lisa toorjuustusegu šokolaadile, sega ühtlaseks ja vala põhjale. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit, alanda ahju temperatuuri 150 kraadini ja küpseta veel 20 minutit.  Jahuta põhi ja tõsta 2-3 tunniks (või üleööks) külmikusse. Libista nuga vormi ja koogi serva vahelt läbi, eemalda vormiserv. Tõsta kook koos küpsetuspaberiga serveerimisvaagnale, toeta ühe käega kooki ja teisega tõmba küpsetuspaber alt. Soovi korral nirista koogile sulatatud šokolaadi ja puista peale nonparelle.
Kurna kirsid, lase vedelik koos suhkruga keema ja keeda madalal kuumusel veidi kokku (umbes 30 minutit), lisa vähese veega segatud tärklis, lase keema, lisa kirsid ja keeda 2-3 minutit, jahuta.
Serveeri kooki koos kirsikastmega.



HAKKLIHA-KUKESEENERULL

500g hakkliha (kasutasin taist seahakkliha e.delikatesshakkliha)
50g riivsaia
70g õhukesi peekoniviile
250g kukeseeni
1tk kanamuna
soola
jahvatatud mustpipart
määrimiseks õli
ca 1,5dl vett

Paisuta riivsai vees ja sega hakklihaga, maitsesta soola ja vähese musta pipraga, sõtku korralikult läbi.
Pintselda küpsetuspaber õliga ja suru hakkliha 1-1,5cm paksuselt küpsetuspaberile.

Kata hakkliha peekoniviiludega.







Sega kukeseened kanamunaga (vajadusel lisa seentele soola) ja kata hakkliha 2/3 ulatuses seentega (ääred jäta vabaks).






Keera segu küpsetuspaberi abil rulli, alusta seentega kaetud servast. Vala peopesse veidi õli, patsuta rull üle ja kinnita otsad.







Kuumuta ahi 220 kraadini, küpseta rulli 10 minutit, alanda temperatuuri 175 kraadini ja küpseta veel 35 minutit. Lase rullil veidi jahtuda ja lõika viiludeks. Serveeri põhiroana kartuli või riisi kõrvale.




teisipäev, 2. oktoober 2012

Šokolaadimuffinid

12tk.

150g võid või küpsetusmargariini
120g suhkurt
3tk kanamuna
150g jahu
25g kakaod
0,5tl küpsetuspulbrit

šokolaadi
nonparelle

Vahusta pehem või suhkruga heledaks vahuks (võib veidi mikros sulatada), lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel klopi segu ühtlaseks. Sõelu jahu ja kakao, lisa küpsetsupulber ja sega korralikult läbi. Ühenda kuivained võiseguga, sega mõõdukalt.
Kuumuta ahi 200 kraadini.

Kata muffinipann pabervormidega ja jaga taigen vormidesse. Küpseta kuni muffinid on hästi kerkinud (umbes 10 minutit), kahtluse korral tee tikuproov (torkad tiku muffini keskele ja kui tikka jääb puhtaks on küpsetised valmis).
Sulata šokolaad, nirista muffinitel ja puista peale nonparelle.