pühapäev, 22. juuni 2014

Terav gazpacho (külmsupp)

2 klaasi tomatimahla
1 suur tomat
1 tšillipipar
1 suur küüslauguküüs
pool kollast paprikat
pool punast paprikat
3 šalottsibulat
pool pikka kurki
10tk musta oliivi
0,25tl soola
1tbl steviat (1tl suhkrut)
1tl worcesteri kastet
1tl valgeveini äädikat

oliiviõli
Dijoni sinepit

Haki tomat ja tšillipipar, lisa hakitud köögiviljad tomatimahlale ja püreesta saumikseriga ühtlaseks püreeks. Pressi juurde üks küüslauguküüs. Haki ülejäänud köögiviljad väikesteks kuubikuteks ja lisa supile. Maitsesta.
Lase supil külmikus 15 minutit maitsestuda. Klopi oliiviõli Dijoni sinepiga kreemjaks ja nirista supile. Serveeri!

Mahedame tulemuse jaoks võib tšilli kogust vähendada või hoopis ära jätta.
Samuti võib kogu segu saumikseriga lihtsalt ühtlaseks püreestada.


esmaspäev, 16. juuni 2014

Suitsutatud seasisefilee

2kg sea sisefileed (3tk)
1,5l külma vett
3spl jämedat soola

Lahusta sool külmas vees ja soola liha soolvees 24 tundi.
Suitsuta liha 70-75 kraadi juures 3 tundi.


Huvitavama maitse ja mahlasema tulemuse jaoks pintselda poole küpsemisaja möödudes liha meelepärase kastmega üle - nt.barbecue kastmaga ja küpseta koos kastmega veel 1,5 t.

Kohupiima-rabarberikook hapukoorese kattega

24cm läbimõõduga vorm

Põhi:
200g jahu
100g võid
50g hapukoort
veidi soola
1spl peensuhkrut 

Täidis:
2-3vart rabarberit
2spl suhkrut

400g kohupiima
suhkrut (maitse järgi)
vaniljesuhkrut
2spl kartulijahu
2tk kanamuna

Kate:
200g hapukoort
2-3spl suhkrut
1tk kanamuna

 Mõõda kaussi jahu, lisa võitükid, hapukoor, sool ja suhkur. Haki noaga või näpi sõrmede vahel ühtlaseks pudiks, sõtku kiiresti taignapalliks ja pane 30 minutiks külma.
Kuumuta ahi 220 kraadini.
Rulli taigen suureks plaadiks ja tõsta vormi põhja ja külgedele. Torka kahvliga põhja mõned augud ja küpseta 220 kraadi juures kuni põhi muutub kuivaks (heledaks).
Alanda ahju temperatuuri 180 kraadini.
Puista põhjale rabarberid ja suhkur. Sega kokku kohupiimasegu ja jaga põhjale. Küpseta kooki ahjus 20 minutit.
Klopi kokku hapukoor, muna ja suhkur. Tõsta hapukooresegu küpsenud kohupiimale ja küpseta veel 7 minutit. Lase veidi jahtuda ja serveeri.


Toorsalat mereandidega

meelepärast rohelist salatit või salatisegu
krevette
küpsetatud lõhet
marineeritud või soolvees tigusid
ahjus röstitud terasepiku kuubikud

kaste:
majonees
piim
sidrunipipar
sidrunimahl
veidi sinepit
suhkur
sool

Lõika sepik kuubikuteks, piserda üle toiduõliga ja rösti ahjus (200 kraadi) krõbedaks.
Lõika lõhe meelepärasteks tükkideks ja küpseta pannil kiirelt läbi, maitseta soola ja sidrunimahlaga.
Sega kokku kastmeained.
Lao salat tadrikul - salatilehed, kaste, mereannid ja sepikukuubikud.
Serveeri kohe.