kolmapäev, 24. aprill 2013

TAGURPIDI ÕUNAKOOK

Läbimõõt 28-31cm

Tagurpidi õunakoogi retsepte on väga erinevaid, lisan siia ühe väga lihtsa ja samas maitsva variandi.

50g võid
30g hapukoort
2spl vett
100g jahu
(2tl peensuhkrut)

2 suurt õuna (Jonagold sobib hästi)
60g taluvõid
60g peensuhkrut (võib olla ka pruun suhkur)

Klopi toasoe või suhkruga läbi, lisa hapukoor, vesi ja jahu, sõtku ühtlaseks taignaplliks ja pane 30 minutiks külma.
Koori ja puhasta õunad, lõika paksudeks sektoriteks (10-12mm). Sulata pannil või ja keeda paar minutit, tõsta õunatükid võisse ja puista peale suhkrur. Sega ja hauta kuni suhkur on sulanud (paar minutit), jäta jahtuma.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Kata vorm küpsetuspaberiga ja lao õunatükid ringikuliselt madalaservalisse vormi, vala peale või-suhkru siirup. Rulli taigen jahusel laual vormisuuruseks kettaks (vajadusel puista alla või peale veel jahu, et taigen rulli ega laua külge kinni ei jääks), keera taignaplaat ümber taignarulli ja tõsta õunatükkidele. Küpseta kooki umbes 15-20 minutit, kui põhi hakkab pruunistuma (hetkel küll pealmine kiht) ja tekivad kõrged taignamuhud on kook valmis. Lase koogil vormis 15-20 minutit jahtuda, kata vorm serveerimistaldrikuga, suru taldrik tugevasti vastu vormi ja keera kook kiiresti ümber. Lõika sektoriteks ja serveeri vaniljejäätise või vaniljekreemiga.





KOHUPIIMAKOOK KIRSSIDEGA

Läbimõõt 26cm

Põhi:
200g jahu
100g võid
50g hapukoort
veidi soola
1spl peensuhkrut

Täidis:
800g kohupiima
200g hapukoort
3tk kanamuna
2spl nisujahu
2dl peensuhkrut (maitse järgi)
1tl vaniljesuhkrut

1 purk kivideta konservkirsse (või mureleid)

60g tumedat küpsetusšokolaadi
2spl rõõska koort või piima

Mõõda kaussi jahu, lisa võitükid, hapukoor, sool ja suhkur. Haki noaga või näpi sõrmede vahel ühtlaseks pudiks, sõtku kiiresti taignaplliks ja pane 30 minutiks külma.
Kuumuta ahi 200 kraadini, rulli taigen suureks kettaks ja tõsta lahtikäivasse koogivormi või suru lihtsalt ühtlase kihina vormi põhja ja külgedele. Küpseta 200 kraadi juures kuni taignapind muutub kuivaks (heledamaks).
Tõsta põhi ahjust ja alanda temperatuuri 180 kraadini.
Sega kokku täidise ained, maitsesta. Kurna kirsid ja lao koogipõhjale, tõsta peale kohupiimasegu ja küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Võta kook ahjust, lase veidi jahtuda ja eemalda vorm. Sulata šokolaad kuumakindla nõuga veevannis, paksupõhjalise nõuga pliidiplaadil või mikrouunis, lisa piima, klopi ühtlaseks ja määri koogile. Serveeri.



 

 

 

 

 

 

Šokolaadi sulatamise ohud:
Veevannis: kõige kindlam on sulatad kuumakindla nõuga veevannis, aga peab jälgima, et all olev vesi keema ei läheks ja vesi šokolaadi hulga ei satuks.
Paksupõhjalise potiga pliidiplaadil: veidi aeganõudmav variant kuna temperatuur peab olema madal ja šokolaadi ühtlase sulamise tagamiseks peaks tihedalt segama.
Mikrouunis: kiire variant sulatamiseks, aga ülesulatamisel on oht šokolaadi kõrbemisel ja põlema süttimisel.
Tavaline šokolaad sulab halvemini ja ebaõnnestumise oht on suurem. Küpsetusšokolaad sulab kiiremini ja ei lähe küpsetistes kõrbema. 

pühapäev, 7. aprill 2013

VÄIKE SEFIIRITORT

Biskviitpõhja läbimõõt 19cm

biskviit:
4tk kanamuna
4spl suhkrut
4spl nisujahu
(0,5tl küpsetsupubrit)

kreem:
4tk munavalget
300g peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
0,5-1tl sidrunhapet
60g vett

immutussiirup:
1dl vett
0,5dl suhkrut
tordi vahele 100g keedist
tordi peale nonparelle

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta kanamunad suhkruga kohevaks vahuks, sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munavahule. Sega taigen ettevaatlikult läbi, ära kolpi. Vala taigen lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 175 kraadi juurest 35-40 minutit. Lase tordipõhjal jahtuda, libista nuga vormi ja koogiserva vahelt läbi ja eemalda vorm. Lase vesi koos suhkruga keema (1dl vett+0,5dl suhkrut) , keeda kuni suhkur on lahustunud, jahuta. Lõika tordipõhi kaheks kettaks. Pintseda alumine ketas poole siirupiga, määri peale keedis, tõsta teine ketas peale ja immuta ülejäänud suhkrusiirupiga.
Pane munavalged vahustama, vahusta keskmisel kiirusel 4-5 minutit, nirista juurde 50g suhkrut. Alusta suhkrusiirupi keetmist (munavalged samal ajal ikka vahustumas). Sega 60g vett 250g suhkruga ja keeda kuni siirup pakseneb veidi, tee kuuliproov - tilguta tilk siirupit lauale, kui siirupist moodustub ümar pallike, on siirup valmis.  Nirista keev siirup vähehaaval munavahu hulka, ikka pidevalt vahustades. Lisa vaniljesuhkur ja maitse järgi sidrunhapet. Sefiir on valmis, kui munavalge hakkab nõuservast eralduma. Määri sefiir paksult tordi pinnale ja pritis läbi kreemipritis külgedele. Järelejäänud sefiir tooni toiduvärvidega ja kaunista tort. Puista peale nonparelle. Hoia torti paar tundi külmikus ja serveeri.













Sefiir on valmis, kui munavalge hakkab nõuservast eralduma.

reede, 5. aprill 2013

ŠOKOLAADISARVED

 16tk

200g jahu
100g võid
20g pärmi
0,25tl soola
1dl piima
1spl suhkrut

suhkrut
tumedat küpsetusšokolaadi

Haki jahu võiga sõmeraks. Soojenda piim käesoojaks, lahust piimas pärm, suhkur ja sool. Lisa vedelik jahule ja sõtku ühtlaseks taignaks.

Jaga taigen kaheks, rulli ringikujuliselt lahti ja lõika kaheksaks sektoriks. Puista peale suhkur ja riivitud šokolaad.









Keera taigen laiemast otsast alates rulli, painuta veidi ja tõsta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kergita soojas kohas 30 minutit.
Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.








Sõelu valmis saiad tuhksuhkruga üle.

PASHA

1kg kohupiima
3dl vahukoort
suhkrut (maitse järgi)
vaniljesuhkrut
2spl kakaopulbrit
kuivatatud puuvilju ja pähkleid ( kasutasin - kirsse, virsikuid, metspähkleid ja nonparelle )

Haki puuviljad ja pähklid meelepärasteks tükkideks. Maitsesta vahukoor 1tl vaniljesuhkruga ja vahusta tugevaks vahuks. Maitsesta 800g kohupiima suhkruga ja sega 2/3 vahukoorega, lisa hakitud puuviljad ja pähklid, sega läbi. Vooderda suur sõel marliga, aseta sõel sobiva suurusega kaussi nii, et sõele servad jäävad kausi äärele ja sõele põhi ei oleks vastu kausi põhja. Tõsta kohupiimasegu sõelale, tasanda pind. Lisa ülejäänud vahustatud vahukoor koos kakaopulbri ja suhkruga järelejäänud kohupiimale, sega korralikult läbi ja määri segu sõelal olevale kohupiimale. Tõsta marlinurgad üle kohupiima, pane peale raskus ja jäta ööks külmikusse nõrguma. Vala nõrgunud pasha taldrikule, eemalda marli, vala peopessa nonparelle ja suru õrnalt pashale.

Lõika lõikudeks ja seveeri.
Kes armastab tihedamat pashat võiks kohupiima enne pasha tegemist peenest sõelast läbi suruda.

neljapäev, 4. aprill 2013

KAERAHELBEKÜPSISED 2

130g võid
1,5-2dl suhkrut
2tk kanamuna
4dl kiirkaerahelbeid
2spl täistera nisujahu (võib ka tavalist nisujahu)
60g metspähkleid
1tl küpsetuspulbrit
tumedat šokolaadi

Sulata või ja sega suhkruga, lisa kanamunad, kaerahelbed, hakitud metspähklid ja puista peale küpsetuspulber. Sega korralikult läbi. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga ja tõsta paberile taignapätsikesed, jäta suured vahed, kuna küpsetised vajuvad laiemaks. Küpseta 200 kraadi juures kuni küpsiste servad muutuvad helepruuniks. Lase jahtuda. Sulata šokolaad ja nirista küpsistele, serveeri.