esmaspäev, 30. juuli 2012

BRUSCHETTAD MINITOMATITEGA

ciabattat
minitomateid
pestot
oliiviõli
parmesani juustu

Kuumuta ahi 225 kraadini. Viiluta ciabatta ja pintselda mõlemalt poolt oliivõliga, määri peale veidi pestot, lõika tomatid pooleks ja lao ciabattaviilule, puista üle parmesaniga ja küpseta ahjus krõbedaks.



pühapäev, 22. juuli 2012

CONCHIGLIONID HAKKLIHAGA

250g pastatoodet
500g hakkliha
1-2tk saiaviilu
0,5tl hakklihamaitseainet
0,5tl soola
2dl rõõsk koort
100g toorjuustu (või Merevaiku)
2dl vett
2tl jahu
soola










Keeda pasta soolaga maitsestatud vees 8 minuti. Leota saiaviilud väheses vees pehmeks, lisa hakklihale, maitsesta soola ja hakklihamaitseainega. Täida pasta hakklihaga, lao conchiglionid kõrvuti ahjuvormi. Sega jahu väheses vees ühtlaseks, lisa ülejäänud vesi, koor ja toorjuust, maitsesta soolaga. Vala kaste pastale, kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit (kui põhjast hakkab tõusma mulle, siis küpseta veel 20 minutit). Kasta ka paar korda kastmega.



KRÄSUPEA

180g jahu
2tk kanamuna
200g hapukoort
200g suhkrut
0,5tl soodat

Poole taignale:
1,5spl kakaod

 Immutamiseks:
700g hapukoort

 Kate:
100g 35 % rõõsk koort
70g tumedat šokolaadi
nonparelle

 Kuumuta ahi 200 kraadini.
Sega taigna ained (va.kakao) omavahel ühtlaseks seguks. Vala pool taignast lahtikäivasse tordivormi. Ülejäänud taignale sega juurde kakao ja vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 15 minutit. Lase põhjadel jahtuda. Kata hele põhi pealt ja külgedelt hapukoorega. Tume põhi lõika 15*15mm tükkideks. Kasta tükid ükshaaval hapukooresse ja lao heledale põhjale kuhjaks. Kui hapukoort jääb üle, kata kook hapukoorega. Hoia kooki üleöö külmikus. Kuumuta koor auramiseni, lisa šokolaaditükid ja sega ühtlaseks, lase veidi jahtuda ja kata kook šokolaadiga. Soovi korral puista peale nonparelle, mis seiste küll kipuvad koogil sulama.



neljapäev, 19. juuli 2012

SEAKARBONAAD KUKESEENTEGA


900g seakarbonaadi (või kaelakarbonaadi)
900g värskeid kartuleid
500g kukeseeni
100g punast sibulat
soola
mustpipart
õli
1spl võid

Viiluta karbonaad 1cm pakusteks viiludeks. Vasarda liha veidi õhemaks. Küpseta liha pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks, raputa küpsenud poolele soola ja mustpipart. Lao lihaviilud ahjupotti, vala pannile 2 klaasi vett, lase keema ja lisa vedelik lihale. Kata ahjupott kaanega ja küpseta ahjus 200 kraadi (kui vedelik on keema läinud alanda temeperatuuri 150 kraadini) juures 45 minutit. Pese harjaga võ koori värsked kartulid, lao kartulid ahjupotti liha peale ja küpseta veel 30 minutit (või kuni kartulid on pehmed). Põhja tekkinud puljongist valmista koorekaste.
Viiluta punane sibul õhukesteks viiludeks ja küpseta võis klaasjaks, lisa kukeseened ja hauta kuni vedelik on aurustunud, maitsesta soolaga ja soovi korral lisa veel võid. Tõsta kukeseened lihaviilule, serveeri koos kastme ja ahjukartulitega.



kolmapäev, 18. juuli 2012

CONCHIGLIONID KUKESEENTEGA

250g pastat
500g kukeseeni
2dl rõõsk koort
2dl vett
2tl jahu
soola
valget pipart
1spl võid

Keeda pastatoodet soolaga maitsestatud vees 8 minutit, kurna ja loputa külma veega. Hauta kukeseeni (suuremad tükelda) võis 10 minutit, maitsesta soola ja valge pipraga. Täida conchiglionid kukeseentega ja lao kõrvuti ahjuvormi. Kurna seentest allesjäänud kaste läbi sõela, lisa 2tl jahu, sega ühtlaseks. Lisa vesi ja koor, klopi läbi ja maitsesta soolaga.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vala kaste pastale, kata ahjuvorm fooliumiga ja tõsta ahju. Kui vormi põhjast hakkavad tõusma mullid, siis küpseta vormi veel 20 minutit, kasta ka korra kastmega.

KRÕBEDAD CIABATTAD

ciabattat
päikesekuivatatud tomateid
parmeseni juustu
õli

Kuumuta ahi 220 kraadini. Pintselda ciabattaviilud mõlemalt poolt õliga. Lõika tomatid viiludeks ja lao ciabattale, puista peale parmesani ja küpseta ahjus krõbedaks.
Maitseb hästi püreesupi ja salati kõrvale või paku iseseisvaks eelroaks.





esmaspäev, 16. juuli 2012

LÕHEPASTA

400g pastat

400g lõhefileed
2tl jahu
2dl vett
2dl 35% rõõsk koort
sidrunipipart
soola
õli

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees. Lõika lõhe ribadeks ja kuumuta paar minutit õlis, maitsesta soola ja sidrunipipraga, tõsta eraldi nõusse. Puista pannile jahu ja kuumuta veidi lõherasvas, vala juurde vesi ja koor, sega ühtlaseks ja keeda paar minutit, lisa lõhe ja lase korraks keema, vajadusel maitsesta kastet soolaga.




reede, 13. juuli 2012

ŠOKOLAADI-TOORJUUSTU KORVIKESED

4tk 10cm läbimõõduga korvikest

Korvid:
1,5dl nisujahu
3spl hapukoort
1spl peensuhkrut
55g margariini

100g tumedat šokolaadi
100g toorjustu
(1-2 tl suhkrut )
maasikaid
šokolaadi

Sõelu jahu, lisa suhkur, hapukoor ja margariinitükid. Haki kõik noaga läbi või näpi sõrmede vahel ühtlaseks pudiks, sõtku kiiresti taignapalliks ja pane 30 minutiks külma. Kuumuta ahi 200 kraadini. Jaga taigen neljaks osaks, pintselda vormid õliga ja suru taigen vormi põhja ja servadele (jäta ka veidi üle servade, sest taigen vajub ahjus veidi kokku), torka kahvliga põhja mõned augud ja küpseta 6-7 minutit. Jahuta.
Sulata šokolaad paksupõhjalises potis madalal kuumusel või kuumaveevannis kuumakindla nõuga, ära keema lase ja vett ei tohi šokolaadi hulka sattuda. Hõõru toorjuust pehmeks ja lisa kuumale šokolaadile, sega kiiresti läbi ja pritis läbi kreemipitsi korvidesse (või tõsta lusikaga). Kaunista sulatatud šokolaadi ja maasikatega.




Lihapirukad pärmitaignast

420g jahu
2dl vett
20g presspärmi või 6g kuivpärmi
1tl suhkrut
0,25tl soola
130g margariini (Eve)

300-400g läbikasvanud sealiha
soola
(sibulat)

Keeda liha pehmeks ja valmista hakkliha, maitsesta soolaga ja sega juurde veidi puljongit. Soovi korral lisa klaasjaks praetud sibulatükid.
Lahusta pärm käesoojas vees, lisa suhkur ja sool, klopi läbi. Sõelu juurde jahu ja lisa pehme margariin. Sõtku kuni tuleb ühtlane ja elastne taigen. Kergita köögirätiga kaetult pool tundi, suru alla ja kergita veel kogus kahekordseks. Sõtku läbi ja valmista pirukad. Kata pirukad köögirätiga ja kergita 15-30 minutit või kuni on näha, et pirukad on kohevamaks kerkinud. Kuumuta ahi 200-210 kraadini. Pintselda pirukad lahtiklopitud munaga üle ja küpseta kuldpruuniks.