neljapäev, 29. november 2012

ŠOKOLAADIKREEM

100g tumedat šokolaadi
3dl 35% rõõsk koort
1,5dl piima
2spl suhkrut
5 lehte zelatiini

Pana zelatiin külma vette paisuma. Kuumuta piim auramiseni, lisa tükeldatud šokolaad ja klopi ühtlaseks. Pigista zelatiinist üleliigne vesi välja ja lisa piimasegu hulka, sega kuni zelatiin on sulanud, vajadusel kuumuta (pidevalt segades) veidi, ära keema lase. Jahuta piimasegu leigeks (võib olla veidi soe, aga mitte kuum, kuuma piima lisamisel muutub kreem kihiliseks). Vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks, lisa 2spl vahukoort piimasegule ja vala segu pidevalt kloppides järelejäänud vahukoore hulka. Jaga kreem kiiresti pokaalidesse või väikestesse kausikestesse, kata kausid toidukilega ja tõsta 2 tunniks külmikusse tarduma. Serveer vahukoore või hapuka keedisega, suured šokolaadisõbrad võivad serveerida kreemi koos šokolaadipumatiga.
Täiskasvanutele magustoidu pakkumise korral võib piima hulka lisada ka konjakid või mõnda sobivat likööri.















pühapäev, 18. november 2012

Creme brulee

6 kausikest

6dl 35% rõõsk koort
6tk munakollast
4spl peensuhkrut (maitse järgi, võib ka rohkem)
0,5-1tl vaniljesuhkrut

Sega koor suhkru, vaniljesuhkru ja munakollastega ühtlaseks (ära vahusta ja ära vispelda, vahtu ei tohi tekkida). Vala segu keedupotti ja kuumuta pidevalt põhjast segades, kuni segu korralikult aurab (ära keema lase). Kuumuta ahi 150 kraadini. Vala segu läbi sõela ja jaga väikestesse savivormidesse, kata vormid fooliumiga. Tõsta kausikesed savist või klaasist ahjuvormi, vala juurde nii palju kuuma vett, et bruleevormid oleks 2/3 osas vees. Küpseta ahjus 150 kraadi juures 30-35 minutit. Tõsta vormid ahjust välja, eemalda fooliumid ja lase jahtuda, jahtunud bruleekreem tõsta paariks tunniks külmikusse. Enne serveerimist puista pinnale kiht pruuni suhkrut ja sulata suhkur gaasipõletiga. Põleti puudumisel kuumuta grill max kuumuseni, lao kreemid ahjurestile ja sulata suhkur ülemisel ahjusiinil, grilli all 1-2 minutit.
Serveeri juurde väikese kausikesega hapukat keedist (näiteks mustasõstrakeedis).





teisipäev, 13. november 2012

SUITSULÕHE-RIISI PIRUKAD

350g nisujahu
20g pärmi
30g margariini
0,5spl suhkrut
0,5tl soola
1,7dl vett

Kihistamiseks 140g võid või margariini

200g külmsuitsulõhet (võib ka rohkem)
100g riisi (kogus keetmata)
hakitud tilli
soola

Keeda riis, haki lõhe ja sega riisiga, maitsesta soolaga ja lisa hakitud till.
Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks ristkülikuks, kata 2/3 taignast toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külma, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.
Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks ja lõika ruutudeks. Tõsta ühele nurgale lusikaga täidist, pintselda ruudu äär ringiratast veega üle, tõsta täideiseta nurk üle ja suru kahvliga serv kinni.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga, küpseta 220 juurest kuldpruuniks (10-15 minutit).


 

TOORJUUSTUKOOK RULLBISKVIIDIPÕHJAL

5tk kanamuna
5spl peensuhkrut
5spl jahu (kuhjaga)
0,5tl küpsetuspulbrit
meelepärast keedist

600g toorjuustu
3dl 35% rõõsk koort
100g+1spl suhkrut
1tl vaniljesuhkrt
10g zelatiini (vähene zelatiinikogus jätab segu väga sametiseks ja õrnaks)
1dl vett

Tõsta toorjuust ja koor toasooja.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks ja tugevaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbiga, sõelu jahu vahustatud munadele ja sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi.  Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, vala taigen paberile ja lükka ettevaatlikult laiali. Küpseta kuni taigen muutub kuldkollaseks ja on hästi kerkinud. Keera põhi koos küpsetuspaberiga rulli, lase 10 minutit jahtuda, eemalda paber, kata keedisega ja keera tihedalt rulli (nüüd juba ilma paberita). Jahtunud rull viiluta. Lao viilud lahtikäiva tordivormi põhja ja servadesse.
Paisuta zelatiin 1dl külmas vees 10 minutit. Sulata zelatiin. Paisutan zelatiini tavalises paksuseinalises klaasis. Sulatamiseks lasen vee potiga keema, võtan tulelt ja panen klaasi sinna sisse, mõne minuti mööduded segan läbi ja kontrollin, kas zelatiin on ühtlaselt sulanud, kui jah, siis tõstan klaasi veest välja ja jätan veidikeseks jahtuma.
Tõsta toorjuust kaussi ja hõõru 100g suhkruga pehmeks massiks. Vahusta vahukoor 1spl suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Kui koor ja toorjuust on toasoojad pole väga ohtu, et segusse võiks zelatiinitükke tekkida, aga soe koor kipub jälle vahustades kiiresti võiks minema. Sega vahukoor toorjuustuga, klopi ühtlaseks seguks. Tõsta paar lusikatäit juustusegu sooja zelatiini hulka, klopi ühtlaseks ja vala (pidevalt segades) zelatiin ülejäänu koore-juustu segusse. Vala segu kiiresti biskviidiga vooderdatud vormi, tasanda kook, kata toidukilega ja tõsta ööks külma.


 Eemalda vorm, lõika viiludeks ja serveeri.


reede, 2. november 2012

Tomatised hakklihapallid

Lihapallid:
500g hakkliha (veise või sea-veise)
1 küüslauguküüs
1 väike sibul
1 kanamuna
50g riivsaia
2spl hakitud peterselli
1dl vett
soola
mustpipart
küpsetamiseks õli

Kaste:
800g purustatud tomateid (2 väikest purki)
1 küüslauguküüs
1 väike sibul
2spl õli
0,5tl India tandoori maitseainet
1dl kuiva valget veini
2-3tl pruuni suhkrut
0,5-0,75tl peensoola
1dl kuuma vett

Sega riivsai veega ja lase paar minutit paisuda. Haki sibul ja küüslauk peeneks, küpseta õlis klaasjaks. Sega kõik lihapallide ained kokku ja sõtku ühtlaseks seguks. Vormi hakklihast lihapallid ja küpseta pannil kuldpruuniks.
Kastme jaoks haki sibul ja küüslauk, küpseta õlis klaasjaks, lisa vein ja lase kogus poole võrra vähemaks keeda. Vala juurde hakitud tomatid, vesi ja maitsesta. Hauta kastet 30 minutit. Lisa lihapallid kastmesse, sega ettevaatlikult läbi ja hauta lihapalle koos tomatikastmega 15 minutit. Serveeri riisi või pastatoodetega. Puista peale hakitud peterselli.



neljapäev, 1. november 2012

BESEED VÕIKREEMIGA

3tk munavalget
150g peenikest peensuhkrut
vaniljesuhkrut
näpuotsaga peensoola

Võikreem:
100g võid
55g magusat kondenspiima
65g tuhksuhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut
(maitseks - keedist, konjakit, likööri, erinevaid essentse, peenestatud pähkleid, kohvi, kakaod jne)

(soovi korral tilgake toiduvärvi)

Vahusta munad soolaga tugevaks vahuks. Nirista vähehaaval juurde vaniljesuhkruga segatud peensuhkur, vahusta koos suhkruga veel 2 minutit. 
Kuumuta ahi 100 kraadini. Pritsi vaht kreemipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pikkadeks keelekesteks
või
väikesteks küpsisteks.








Küpseta 100 kraadi juures veidi paokil ahjuuksega (3-4mm) 1,5 tundi. Ventilaatoiga ahjus võib küpsetada 2-3 ahjusiinil, ilma ventilaatorita ahjus ainult ühel (keskmisel) ahjusiinil.
Kreemi jaoks lase võil ja kondenspiimal toasoojas 1-1,5 tundi soojeneda. Vahusta või heledaks vahuks, nirista vähehaaval (pidevalt vahustades) juurde kondenspiim ja viimasena sega juurde sõelutud tuhksuhkur, vahusat veel veidi. Maitsesta kreem soovitud lisandiga ja soovi korral tooni toiduvärvidega.
Pritsi kreem kreemipritsiga (või määri laiaotsalise noaga) küpsiste vahele, tõsta beseed õhukindla karbiga 1 tunniks külmikusse ja serveeri.

Kreem on maitsetatud 2tl keedisega, aga kuna keedis ei andnud soovitud roosakat tooni, siis lisasin ka tilgakese punast toiduvärvi.








BESEEKOOGID VAHUKOOREGA

3tk munavalget
150g peeneteralist peensuhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut
näpuotsaga soola

2dl vahukoort
2-3tl suhkrut
vaniljesuhkrut

Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga, lase kuivada. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks, nirista vähehaaval juurde vanljesuhkruga segatud peensuhkur (kui lisad suhkrut korraga liiga palju vajub vaht alla ja segu ei jää nii õhuline). Kui kogu suhkur on lisatud vahusta veel 2 minutit.

Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 8*5cm kujundid ja küpseta 100 kraadi juures veidi paokil ahjuuksega (3-4mm) 1t ja 50 minutit. Valmimise kontrollimiseks võta üks besee plaadilt, kui põhi on kõva ja koputamisel nn."kõmiseb" on beseed valmis.





Ava ahjuuks ja jäta beseed lahtise uksega jahtuma. Kui ahjul puudub ventilaator, siis ei maksa korraga üle ühe ahjuplaadi beseesid valmistada ja neid siis ka küpsetada ainult keskmisel ahjusiinil. Ventilaator ajab kuumuse ahjus ühtlaseks ja ei ole ohtu, et alumised kõrbevad altpoolt ja ülemised muutuvad pealt pruuniks. Uuemad ahjud ventileerivad ise ja ei lasegi paokil ahjuuksega ventilaatoril töötada, sel juhul küpseta beseesid lihtsalt 10 kraadi madalamal temperatuuri st.90 kraadi juures.

Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Tõsta jahtunud beseekoogile vahukoor, kata teise koogiga ja serveeri.










Soovi korral võib beseepõhjasid veidi õõnestad ja vahukoorega täita.

PASTA SINEPISES KANAKASTMES

400g pastat

350-400g kanafileed
1-2tl Dijoni sinepit (maitse järgi)
2tk küüslauguküünt
30g parmesani (või mõnda muud kõvemat juustu, näiteks Forte)
2tl nisujahu
2dl rõõsk koort
2dl vett
soola
sidrunipipart
õli

parmesanilaaste

Lõika kanafileed peenikesteks ribadeks, küpseta pannil kuldpruuniks, maitsesta sidrunipipra ja soolaga. Lisa riivitud või pressitud küüslauk ja  küpseta läbi, lisa jahu ja küpseta segades paar minutit. Lisa sinep, vesi ja koor, sega läbi ja lase keema, keeda 3 minutit. Tõsta keedunõu tulet ja sega juurde peenelt riivitud juust. Vajadusel maitsesta soolaga.
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees "al dente", kurna, sega juurde kuum kaste ja serveeri kohe.
Serveerimisel puista peale parmesanilaaste.



KANEELIKRINGEL

470g jahu
25g pärmi
100g suhkrut
0,5tl soola
70g võid
2,5dl toasooja vett

70g võid
kaneeli
peensuhkrut

šokolaadi
(kuldseid nonparelle)

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool ja suhkur, klopi läbi. Sõelu juurde jahu ja lisa pehme või. Sõtku ühtlaseks elastseks taignaks. Tõsta taigen suurde kaussi, puista peale õhuke jahukiht, kata kauss köögiräti või toidukilega ja kergita soojas kohas 1tund.
Rulli kerkinud taigen jahusel laual pikaks plaadiks (ära rulli liiga õhukeseks, taigna paksus võiks jääda 6-7mm). Määri taignale pehme või ja puista peale ohtralt suhkrut ja kaneeli. Lõika tignaplaat kolmeks ribaks, keera iga riba rulli (mitta väga tihedalt) ja punu rullid patsiks, keera otsad kokku, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas (25-30 kraadi) 30 minutit. Kuumuta ahi 180 kraadini, pintselda kringel munavalgega üle ja küpseata ahjus 30-35 minutit.
Sulata šokolaad ja nirista kringlile. Sokolaadikatte saamiseks sulata sokolaad 1:1 piima või rõõsk koorega ja vala soojalt kringlile.



BRUSCHETTAD KÖÖGIVILJADEGA

Ciabattaviile
pinseldamiseks õli

Kate :
paprika
baklazaan
taist sinki
parmesani
(soola)

Kate:
minitomateid
mozzarella juustu
(soola)

Pintsealda ciabattaviilud mõlemalt poolt õliga ja küpseta ahjus kuldpruuniks (või pannil).
Tükelda paprika ja baklazaan, viiluta sink õhukesteks viiludeks. Küpseta pannil köögiviljad (soovi korral lisa veidi soola) ja pruunista sink.
Tõsta sink ja KV krõbedale ciabattaviilule, raputa peale parmesani ja serveeri soojalt.
Minitomatid küpseta pannil, maitsesta vähese soolaga. Lõika küpsenud tomatid pooleks, tõsta krõbedaks küpsetatud ciabattaviilule, lao peale mozzarella ja järleküpseta ahjus kuni juust on sulanud. Serveeri soojalt.

Singi ja köögiviljadega,










Minitomatite ja mozzarellaga.