teisipäev, 25. oktoober 2011

VÄIKESED LEHTTAIGNA AMPSUD

 3 ahju plaaditäit

Lehttaigen:
375g jahu
1,5dl vett
1muna
1/4tl soola
0,5tl 30% äädikat
2-3spl margariini
375g margariini (Eve)

Täidised:
5tk makrapulki
100g toorjuustu
soola

100g kukeseeni
50g Merevaiku
50g riivjuustu
1tl võid

3 keskmist mugulsibulat
100g Merevaiku
2tl võid

sinihallitusjuustu

I variant - vala jahu suurde kaussi, lisa vesi, muna, sool, äädikas ja 2spl võid. Sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen.
II variant - vala kõik ained köögikombaini ja sega taignakonksu või plastikust lõikuriga ühtlane taigen, pane taigen 30 minutiks külma.

Rulli taigen suureks ruuduks (umbes 30*30). Rulli margariin kahe küpsetuspaberi vahel ruudukujuliseks. Suurus peaks jääma umbes 2/3 taignaplaadist. Tõsta või taignaruudule nii, et võiruudu sirged servad jääks paralleelsed taignaruudu nukadega st., et taignale jääks nurkadesse nii suured kolmnurgad, et taigent oleks võimalik üle võiplaadi ümbrikuna kokku panna. Tõsta taigen ümbrikuna kokku ja murra veel ühe korra kaheks kokku, tõsta 30 minutiks külmikusse. Rulli taigen kaks korda suuremaks ja pane kolmeks kokku, korda tegevust veel kaks korda 15 minutiliste vahedega. Taigen peaks olema külmikus kaetult, et pind ära ei kuivaks. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Täidiste jaoks haki makra ja sega toorjuustuga. Küpseta kukeseened võis, sega Merevaigu ja riivjuustuga. Mugulsibul lõika viiludeks ja küpseta võis klaasjaks, sega Merevaiguga ja maitsesta soolaga. Sinhallitusjuust lõika lihtsalt sobivateks tükkideks ja aseta üks tükk taignaruudu keskele.

Lõika lehttaigen kolmeks osaks, rulli jahusel laual ahjuplaadi suuruseks ristkülikuks ja lõika 4*4cm ruutudeks, vajuta keskele lohk ja tõsta peale veidi täidist.

Küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks, algul alumisel ahjusiinil ja kui küpsetised on hästi kerkinud tõsta kesmisele ahjusiinile ja küpseta valmis.

esmaspäev, 24. oktoober 2011

TIRAMISU

Tordi läbimõõt 28cm.

7tk kanamuna
7spl suhkrut
7spl nisujahu (kuhjaga)
1tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
1,5dl musta kohvi (valmis kohvi)
1,5dl piima
3spl magusat kakaopulbrit

Kreem:
4dl 35% rõõsk koort
600g naturaalset toorjuustu
0,75dl peensuhkrut (maitse järgi)
1spl viskit või konjakit

Peale sõelumiseks naturaalset kakaopulbrit

(Kaunistamiseks valget šokolaadi ja marju)

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks (10-15 minutit). Sega sõelutud jahule juurde küpsetuspulber. Lisa jahu kahes osas munavahule ja sega alt üles tõstes ettevaatlikult läbi (ära klopi). Kui munavaht hakkab jahu lisades kohevust kaotama on muna vähe vahustatud. Vala taigen lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures 25 minutit.
Kuumuta piim keemiseni (ära keeda), sega juurde kakaopulber ja kohv, lase jahtuda.
Hõõru toorjuust 4spl peensuhkruga pehmeks, vahusta vahukoor 1spl suhkruga ja sega koos viskiga toorjuustu hulka. Vajadusel lisa veel suhkrut.
Lõika jahtunud tordipõhi kaheks kettaks ja immuta alumine pool poole immutusvedelikuga. Kata poole kreemiga ja tõsta teine põhi peale, immuta ka pealmine pool vedelikuga, kata pealt ja küljed ülejäänud kreemiga. Lase tordil üleöö külmikus maitsestuda (soovitavalt kaanega alusel). Enne serveerimist sõelu tordile tihe kiht kakaod, soovi korral kaunista marjade ja sulatatud šokolaadiga.



LÕHERULL TOORJUUSTUGA

10 viilu röstsaia
150-200g soolalõhe lõike
200g toorjuustu
sidrunipipart

Lõika saial ääred ja lao kahekaupa kõrvuti  küpsetuspaberile või pikale alusele. Lisa naturaalsele toorjuustule veidi sidrunipipart. Kata saialõigud toorjuustuga ja toorjuust tihedalt lõhe lõikudega.



Keera toidukile abil tugevasti rulli. Hoia rulli paar tundi külmas.










Serveerimiseks lõika rulli lõikudeks.

pühapäev, 23. oktoober 2011

HEERINGATARTAR

100g soolaheeringat
100g paksemat hapukoort
2tk punast sibulat
peotäis värsket tilli
kapparit

Haki heeringas, punane sibu ja till peeneks, sega juurde hapukoor. Lase tartaril 30 minutit külmikus maitsestuda.
Serveeri musta leivaga ja kaunista kappariga.



KEERUSAIAD

500g jahu
25g pärmi
250g vett
0,5tl soola
3spl suhkrut
0,5tk muna
100g sulatatud võid või margariini

Puiste:
40g võid või margariini
1dl jahu
1dl suhkrut

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa suhkur, sool ja muna. Sega ühtlaseks, sõelu peale 500g jahu ja lisa sulatatud rasvaine (mitte kuum). Sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti. Tõsta taigen suurde kaussi, raputa peale veidi jahu ja kata nõu köögirätiga. Kergita 30 minutit, suru alla ja kergita veel 30 minutit (kerkib hästi ka toasoojas 23-24 kraadi).

Rulli taigen jahusel laual paksuks plaadiks ja lõika ribadeks, ribad keera keerdu ja punu saiakesteks.




















Kergita köögirätiga kaetult 15 minutit. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Määri saiad lahtiklopitud munaga üle. Haki köögikombainis või noaga puiste ained ja raputa saiakestele.
Küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks.


kolmapäev, 19. oktoober 2011

Mandlikuivikud e.Cantuccinid

400g nisujahu
200g suhkrut
3tk muna
80g võid
150g mandleid
1tl vaniljesuhkrut
1tl küpsetuspulbrit

Sega toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja klopi ühtlaseks. Lisa sõelutud jahule küpsetuspulber ja vaniljesuhkur, sega läbi. Lõika mandlid pooleks ja lisa koos jahuga või-muna segule, sega ühtlaseks. Kuumuta ahi 175 kraadini, kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. 

Jaota taigen kaheks osaks, raputa peale jahu, et taigen käte külge kinni ei jääks ja vormi kaks ahjuplaadi pikkust taignakujundit. Küpseta 175 kraadi juures 30 minutit. 




Alanda ahju temperatuuri 125 kraadini. Lõika küpsetised terava noaga poolviltu lõikudeks. 





Lao lõigud kahele ahjuplaadile. Kuivata lõike 125 kraadi juures veidi paokil ahjuuksega 1 tund. Lülita ahi välja, ava ahjuuks ja lase kuivikutel ahjus jahtuda.




Serveeri koos piima, tee või kohviga.

pühapäev, 9. oktoober 2011

KOHUPIIMAPONTŠIKUD

600g vanillikohupiima
3tk kanamuna
1,5dl piima
300g nisujahu
1 triiki teelusikas soodat
(soovi korral lisa veel suhkrut)

0,5l toiduõli

Sega taigna ained ühtlaseks, tõsta teelusikaga väikesed taignapallid kuuma õlisse ja küpseta pruuniks.
Tõsta valmis pontšikud paberrätile nõrguma ja sõelu üle puudersuhkruga.





laupäev, 8. oktoober 2011

AHJULÕHE

1 lõhefilee
150g kodujuustu
100g hapukoort
70g riivjuustu
1tk mugulsibul
0,25tk sidrunit
(tilli)
soola
musta piprat

Sega kodujuust hapukoore, hakitud mugulsibula ja riivjuustuga, maitsesta soolaga. Pigista lõhefileele sidrunimahl, raputa peale veidi soola ja musta pipart. Kata kala kodujuustuseguga ja küpseta 175 kraadi juures 45 minutit.










neljapäev, 6. oktoober 2011

LIHTNE AHJURIBI

1,2kg ribi
1dl tšillikastet (Maggi Texicana Salsa)
1tl soola

Kuumuta ahi 175 kraadini.

Sega ribi tšillikastme ja soolaga. Hauta ribi kaanega kaetud ahjupotis 1 tund (vett ära lisa). Tõsta ribid kastmest välja ja pruunista väligrillil või ahjus (5-10 minutit).



Serveeri koos kartulipüree ja sooja salatiga või lihtsalt toorsalatiga.












Lõika porru ja porgand ribadeks, haki 2-3  küüslauguküünt. Kuumuta pannil spl õli ja küpseta köögivilju kõrgel kuumusel, pidevalt segades kuni porgandiribad hakkavad veidi painduma (umbes 2-3minutit). Maitsesta soolaga. Vala köögiviljad kohe teise nõusse, et nad üle ei küpseks ja jääksid krõmpsuks.

kolmapäev, 5. oktoober 2011

KAPSAPIRUKAS

Suur ahjuplaat

Põhi:
300g kodujuustu
200g margariini
1tk muna
250g jahu
1tl küpsetuspulbrit
veidi soola

1 väiksem kapsapea
2tk muna
200g riivjuustu
1spl jahu
1dl hapukoort
1tl soola (maitse järgi)

Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa teised põhja ained, näpi sõrmedega  läbi, veereta palliks ja pane 30 minutiks külma.
Riivi kapsas jämeda riiviga või haki noaga hästi peeneks. Kui on tegu sügisese või talvise kapsaga, siis hauta hakitud kapsast väheses vees 20 minutit, kui kasutad värsket (suvist) kapsast, siis eelnevat hautamist ei ole vaja. Kurna liigne vedelik, jahuta ja lisa munad, hapukoor, riivjuust, jahu ja maitsesta soolaga.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lükka taigen jahuste kätega plaadi suuruselt laiali.
Küpseta põhja 200 kraadi juures kuni pind muutub kuivaks (3-4 minutit).
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Tõsta kapsasegu põhjale ja küpseta pirukat 175 kraadi juures 30 minutit.
Serveeri leigena.


esmaspäev, 3. oktoober 2011

ŠOKOLAADITÜKKIDEGA KÜPSISED

200g võid
100g fariinsuhkrut
50g peensuhkrut
2tk kanamuna
5,5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
100-150g tükeldatud šokolaadi või šokolaadinööpe (näiteks Odense)

Vahust või fariinisuhkru ja peensuhkruga, lisa ükshaaval munad ja vahusta ühtlaseks. Sega jahu küpsetuspubriga ja sõelu võivahu hulka. Sega korralikult läbi, lisa šokolaadinööbid või tükeldatud šokolaad, sega läbi ja pane 15 minutiks külma.
Kuumuta ahi 200 kraadini. 

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, tõsta plaadile taignast kuhjakesed, ära lükka laiali. 

Küpseta keskmisel ahjusiinil 10-12 (15min) minutit või kuni küpsised muutuvad pruunikaks.

pühapäev, 2. oktoober 2011

TÄIDETUD PITSA

4tk.

380g jahu
2dl vett
20g pärmi
0,5tl suhkrut
0,25tl soola
50g toiduõli

100g suitsupeekonit
350g taist sinki
200g Kidney ube
1karp värskeid šampinjone
 Minitomateid (maitse järgi)
8spl tšillikastet
Oliive (maitse järgi)
1tl võid
värsket basiilikut

(II variant - 500g hakkliha, 10 suurt viilutatud oliivi, 120g sutsupeekonit, 200g Kidney ube, 0,5tk paprikat, 1dl tšillikastet)

8spl ketšupit
230g riivjuustu

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool, suhkur ja sõelu peale jahu, lisa õli. Sõtku ühtlane taigen. Kergita taigent köögirätiga kaetult 30 minutit.
Küpseta pannil hakitud peekon ja sink, tõsta kõrvale. Küpseta võis tükeldatud seened. Sega seente juurde  sink, oad, viilutatud oliivid, poolitatud minitomatid, basiilik ja tšillikaste, kuumuta mõni minut.

Jaga taigen neljaks osaks. Rulli taigen jahusel laual õhukeseks, määri peale 2spl ketšupit, raputa üle 50g riivjuustuga.

Kata pool taignapõhjast ¼ täidisega, tõsta teine serv peale.

Kinnita serv.
Toimi nii kõigi nelja põhjaga.

Raputa peale veidi riivjuustu ja küpseta 200 kraadi juures kuni pitsa hakkab pruunistuma (7-10 minutit).