neljapäev, 18. juuli 2013

VAARIKAKORVIKESED

24tk (24 avaga mini-muffinipann)

Lehttaigen:
190g jahu
0,75dl vett
0,25tl 30% äädikat
veidi soola
0,5tk kanamuna
1,5spl margariini

150g margariini (Eve)

150g vaniljekohupiima
150g naturaalset toorjuustu
90g peensuhkrut
2tk kanamuna
24 vaarikat

Valmista lehttaigen või kasuta valmis lehttaigent 300-350g (piltlik valmistamisõpetus: LEHTTAIGEN-Hakklihakorvid lehttaignast ).
Sega kokku kahupiim, toorjuust, munad ja suhkur.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli taigen suureks plaadiks ja lõika 24 ruudukeseks. Paiguta taignaruudud pannile muffini-avadesse ( panni eelnevalt ravainega määrida ei ole vaja ). Jaga kohupiima-toorjuustu täidis avadesse ja vajuda vaarikas poolenisti täidisesse.
Küpseta 200 kraadi juures 13-14 minutit, algul alumisel ahjusiinil ja kui korvikesed kerkinud on, siis tõsta keskmisele ahjusiinile ja küpseta valmis.




VAHEMEREPÄRASED LEHTAIGNASUUPISTED

1 ahjuplaati

Lehttaigen:
130g jahu
0,5dl vett
0,25tl 30% äädikat
veidi soola
0,5tk kanamuna
1spl margariini

100g margariini või võid
(või 250g valmis lehttaigent)

oliive
päiksekuivatatud tomateid
fetajuustu
basiilikut

Valmista lehttaigen või kasuta valmis lehttaigent (piltlik valmistamisõpetus LEHTTAIGEN-Hakklihakorvid lehttaignast).
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Lõika oliivid viiludeks ja tomatid ribadeks.
Rulli taigen lahti ja lõika umbes 6cm ruutudeks, tõsta taignaruudud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pane taignaruutudele oliivid, tomatid ja pudista peale fetajuust.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 13-14 minutit. Algul ikka alumisel ahjusiinil, et rasvarikas põhi korralikult kuumust saaks ja kui pirukad kerkinud on, siis tõsta keskmisele ahjusiinile ja küpseta valmis.
Valmis suupistetele puista värsket basiilikut .





SUITSUTATUD LIHARULAAD

2kg kondita ja kamarata rasvasemat karbonaadiliha (1tk)
1-1,5l külma vett
3-4,5spl jämesoola
(soolvee kogus oleneb soolamisnõust, 1l vee kohta 3spl(triiki) jämesoola)

Lahusta sool liitris vees. Lõika karbonaad pooleks ja paiguta soolamisnõusse, vala peale soolvesi (vajadusel valmista veel soolvett) ja aseta vajutis, et liha veest välja ei kerkiks. Tõsta liha jahedasse kohta 48 tunniks soolduma.
Soojenda suitsuahi 70-75 kraadini.
Eemalda soolatud karbonaadilt enamus pekikihist. Lõika karbonaad nn.lahti - aseta liha pekipool allpool lõikelauale ja lõika keskelt piki liha sisse sügav sälk (alt jääb umbes 3cm paksuselt kinni), keera nuga lappi ja lõika nii vasakule kui paremale sisse sama sügav lõige. Laota liha lahti ja puista sisepinnale peensoola. Hõõru eemaldatud pekikiht soola ja cayenne`i pipraga kokku ja pane lahtilõigatud lihale. Keera liha tihedalt rulli ja seo takunööriga tugevasti kokku. Küpseta liharulli 70-75 kraadi juures 6 tundi. Valmis liha keera fooliumisse, lase jahtuda ja tõsta 4-5 tunniks külmikusse. Eemalda foolium ja nöör, lõika liha terava noaga meelepärasteks viiludeks ja serveeri võileivakatteks.



laupäev, 13. juuli 2013

TOMATISALAT FETAJUUSTUGA

minitomtateid
punast sibulat
fetajuustu
basiilikut
sidrunipipart
oliiviõli

Lõika tomatid pooleks või neljaks, tõsta kaussi ja nirista peale oliiviõli. Poolita sibul, viiluta ja puista tomatitele, lisa fetajuust ja raputa peale sidrunipipar ja basiilikulehed.



SUITSUTATUD SEAKARBONAAD

3,5-4kg karbonaadi (2tk)
2l vett
6spl jämesoola
(1l vee kohta 3spl jämesoola, olenevalt soolamisnõu kujust on vaja võib-olla veel soolvett lisada)

Lahusta sool külmas vees (vett ei ole vaja keeta). Lõika karbonaadid pooleks st.umbes kilosteks tükkideks, paiguta liha suurde nõusse soolvette. Pane peale vajutis (sobib tagurpidi pandud praetaldrik või kaks), et liha soolveest välja ei kerkiks. Lase lihal jahedas kohas (sobib külmik) 48t soolduda.
Kuumuta suitsuahi 75 kraadini (võtab see aega umbes 1-1,5 tundi). Kala võib edukalt suitsutada ka tunde järgi ja ilma termomeetrita, aga liha jaoks on ahjus olev termomeeter suureks abiks ja õnnestumise kindlaks aluseks. Enimsoositud suitsutuspuu on lepp ja soovitatakse ka lepp koorida, kuna puukoor tekitab liialt tahma, aga meie ei ole koorinud. Ahjul on ka kivide peal spetsiaalsed malmpannid, kuhu saab suitsukoguse suurendamiseks panna lepalaaste.
Soolatud liha tõmba takunööriga tihedalt kokku (liha jääb mahlasem) ja riputa suitsuahju või aseta restidele. On lihameistreid, kes ütlevad, et liha peab kindlasti rippuma, aga oleme teinud nii ja naa, tulemus jääb ikka sama.
Küpseta 70-75 kraadi juures 6 tundi. Serveeri soojalt põhiroaks või külmalt õhukeste viiludena võileivakatteks.

NB! Lihale ja vorstile annab isuäratava roosaka värvuse nitritsool, aga eks see jääb igaühe enda otsustada, kas ta lepib hallikama lihaga, mis on kodune ja naturaalne või valib silmailu koos pikema säilivusajaga  ja kasutab soolamisel nitritsoola.





neljapäev, 11. juuli 2013

KANA-RIISIWOKK

250g riisi
400g kana rinnafileed (2tk)
paar peotäid šampinjone
1 punane parika
1 brokkoli
2dl kanapuljongit
0,5tl punast karripastat
wokkimiseks toiduõli

Keeda riis eelnevalt valmis.
Lõika kanafilee ribadeks. Kuumuta wokkpannil õli ja et pann maha ei jahtuks lisa kanafilee kolmes jaos, pruunista kana. Lõika šampinjonid neljaks ja lisa pannile, lase veidi küpseda ja vala juurde 2dl puljongit ja karripasta, sega kuni pasta on puljongis segunenud. Lisa seemnetest puhastatud ja viilutatud paprika ja brokkoliõisikud. Küpseta rooga 5-6 minutit, lisa keedetud riis, sega ja vajadusel maitsesta veel soolaga, küpseta läbi ja serveeri.





kolmapäev, 10. juuli 2013

TEX-MEX SUVIKÕRVITS

2 väikest või üks uur suvikõrvits
600g hakkliha
1 purk purustatud tomateid
1 purk kidney ube
2-3tk tšillikauna
1 väike paprika
1-1,5spl suhkrut
0,5-0,75tl soola
sidrunipipart
1-2dl vett

Soovi korral koori suvikõrvits (noori suvikõrvitsaid tegelikult koorida ei ole vaja), lõika pikkupidi pooleks ja kraabi lusikaga sisu välja, jäta kõrvitsapoolikud ootele.
Pruunista hakkliha ja vala hautamisnõusse, lisa purustatud tomatid, oad, paprikaribad, seemnetest puhastatud ja viilutatud tšillikaunad. Vajadusel lisa vett ja maitsesta. Maitsete ühtlustumiseks lase täidisel 15 minutit haududa. Kontrolli maitset.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Lao kõrvitsapoolikud ahjuvormi ja tõsta kõrvitsatele kuhi täidist, vala nõu põhja pool klaasi kuuma vett, kata vorm fooliumiga ja küpseta 175 kraadi juures 35-45 minutit (olenevalt suvikõrvitsa suurusest ja vanusest võib olla küpsemisaeg ka pikem). Eemalad foolium ja serveeri suvikõrvitsat soojana põhiroaks.



KAERA-MANDLI KÜPSISED

 32 küpsist

130g võid
1,5-2dl suhkrut
2tk kanamuna
4dl kiirkaerahelbeid
2spl nisujahu
90g mandlilaaste
1tl küpsetuspulbrit

puudersuhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Sulata või ja klopi suhkruga läbi. Lisa kanamunad ja sega ühtlaseks. Sega kaerahelbed jahu ja küpsetuspulbriga korralikult läbi ja lisa vedelikule, sega ühtlaseks. Puista peale mandlilaastud ja sega ettevaatlikult läbi.
Kata ahjuplaadid küpsetuspaberiga ja tõsta paberile taignakuhjad. Küpseta 200 kraadi juures umbes 10-12 minutit. Lase küpsistel veidi jahtuda, sõelu peale puudersuhkur  ja serveeri.



teisipäev, 9. juuli 2013

VÄRSKE HAPUKURK 24H

3kg pisemaid kurke
6spl jämesoola
3l keedetud jahutatud vett
3 peotäit mustsõstralehti
3tk pikka tillivart
4-6tk küüslauguküünt
(1tk mädarõikaleht)

Keeda vesi ja jahuta (keetsin õhtul vee ja hommikul hakkasin kurke soolama). Lahusta 3l vees 6spl jämesoola. Lao suuremasse nõusse peotäis mustsõstralehti, lõika tillivars 5cm juppideks, poolita 1-2 küüslauku ja puista lehtedele, rebi mõni riba mädarõikalehte. Lao peale kiht kurke ja lisa jälle sama rohelisesegu peale. Lao nii kuni kõik kurgid on kausis, sain kolm kihti rohelist ja kaks kihti kurke. Vala peale soolvesi ja aseta vajutiseks raskem taldrik. Väga rasket vajutist ei ole vaja panna, oluline on, et kurgid ja maitsetaimed veest välja ei kerkiks. Hoia toasoojas 24 tundi ja siis saab esimesi kurke sööma hakata. Paar päeva võib hoida toasoojas ja kui siis peaks veel kurke alles olema tõsta külmikusse, et hapendamine aeglustuks ja kurgid liiga hapuks ei läheks.