reede, 22. juuli 2011

Hapukoorekook

Taigen:
400g jahu
400g suhkrut
2tl soodat (mitte kuhjaga)
550g hapukoort
2spl kakaod (poolele taignale)

Kreem:
1,4kg hapukoort
150g suhkrut
1tl vaniljesuhkrut

Glasuur:
100g suhkrut
2spl kakaod
4spl piima
50g võid

Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega hapukoor suhkruga ja sõelu juurde soodaga segatud jahu, sega korralikult läbi. Jaota taigen kaheks ja sõelu poolele taignale juurde kakao. Määri pool heledast taignast ühele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pool teisele. Tee sama ka pruuni taignaga ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Kokku neli põhja. Jahuta põhjad. Kreemi jaoks sega hapukoor suhkru ja vaniljesuhkruga. Glasuuri jaoks sega kõik ained kokku ja keeda 1minut, lase veidi jahtuda. Lao põhjad kihiti hapukoorega, kõige peale jääb ka hapukoor ja vala üle veidi jahtunud glasuuriga. Soovi korral kaunista kook šokolaadikujundite või marjadega. Lase koogil üleöö külmas maitsestuda.
Selle retsepti järgi saab suure ahjuplaadi suuruse koogi, väiksema koogi jaoks võta pool või 2/3 ainete kogustest.




16 kommentaari:

  1. Nii ilus!Leidsin sinu blogist palju haid ideid,tulen kindlasti tagasi!:)

    VastaKustuta
  2. Ma tegin ka retsepti järgi ja mul oli nii suur ahjuplaat, et ainult ühe valge ja ühe sokolaadi kihti saingi

    VastaKustuta
  3. Ahjuplaadid on küll erineva suurusega (nagu ahjudki), aga taignakiht peaks tulema hästi õhuke, praktiliselt määritakse paberile kiht taigent, põhi kerkib kohevamaks. Selle retsepti järgi saab 30cm*35cm koogi, kui plaat on suurem, siis võiks võtta 1,25 (500g jahu jne.) taigna kogusest.

    VastaKustuta
  4. Super kook! Iga tunniga läks aina paremaks! Suured suured tänud retsepti eest :)

    VastaKustuta
  5. Mis on selle koogi kaal?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks täpset kaalu öelda ei oska, koostisosade ja niiskuse eraldumise järgi võiks koogi kaal jääda ikka üle 2kg. Kui järgmine kord seda kooki teen, siis panen koogi kaalu siia.

      Kustuta
  6. Kas tort jäi selliselt mahlane? Põhi/kihid ei vaja lisaniisutust?

    VastaKustuta
  7. Ja teine küsimus- kas tõesti muna taignasse ei panda?

    VastaKustuta
  8. Tere Kerttu!
    Koogipõhi tuleb ilma munata, nii mõndagi teist taigent võib ka ju ilma munata teha - pärmitaigen, muretaigen jne.
    Immutada ei ole põhja enam vaja, aga kindlasti võiks või peaks koogi valmis tegema eelmisel päeval. Kas sul on hapukoor mõneks päevaks lahtiselt külmikusse seisma jäänud :)? Kui jah, siis tead, mis esimesena pakist välja voolama hakkab - vedelik ja alles siis hapukoor, just seesama vedelik imbub põhjadesse ja hapukoor muutub paksuks kreemjaks täidiseks. Kui sul on ahjuplaat väga suur ja külalisi palju, siis korruta koostisained 1,5-ga. Aga muidu ei maksa ehmatad taigna vähesusest, taigen määritakse ühe kihina küpsetuspaberile. Kui sa soodat eriti küpsetistes kasutanud ei ole, siis lisaks ka seda, et sooda kindlasti sõelu või kui sõel puudub, siis hõõru lusikaga tassipõhjas peeneks, väga hullud leiud küpsetistes on kibe-mõrud soodatükid :).
    Head küpsetamist!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga, väga maitsev kook, sain palju kiidusõnu selle eest��. Suur tänu retsepti jagamast!

      Kustuta
    2. Aitäh tagasiside eest :)! Plaanin ka täna sama koogi külakostiks meisterdada.

      Kustuta
  9. Tere mitu paki koord kreemile tuleb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandan väga hilise vastuse tõttu 😀! 3 suurt ja 1 väike pakk hapukoort (1pk 400g).

      Kustuta
  10. Tere. Minul see glasuur vajub alati koogilt vsikselt maha. Mis valesti teen? Järgin täpselt retsepti.

    VastaKustuta
  11. Võib-olla on glasuur liiga soe? Lase veidi veel jahtuda ja jälgi, et konsistents ikka valatav jääks.

    VastaKustuta