reede, 27. september 2013

HATŠAPURI (Gruusia juustupirukas)

4 lahtist pirukat

Sama retsepti järgi võib teha ka ühe suure kinnise piruka, sel juhul jaga taigen kaheks ja rulli mõlemad taignapallid ümarateks plaatideks (ära rulli liiga õhukeseks). Kata üks plaat juustuseguga (servad jäta vabaks), pintselda servad veega üle ja kata teise taignaplaadiga. Kata pirukas köögirätiga ja kergita 30 minutit. Pintselda pealmine taignaplaat munaga üle ja küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks. Lõika sektoriteks ja serveeri.

450g jahu
25g presspärmi
2,5dl toasooja vett
70g võid
1tl suhkrut
0,5tl soola

400g suluguni või brõnša juustu (kasutasin brõnša juustu)
1tk kanamuna
1 suur või kaks väikest küüslauguküünt
50g võid
0,25tl soola

kanamuna

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa suhkur ja sool. Sõelu jahu vedelikule ja sega läbi, viimasena lisa sulatatud rasvaine ja sõtku ühtlaseks taignaks. Tõsta taigen kaussi, kata köögirätiga ja kergita kuni kogus on kahekordistunud (oleneb temperatuurist kulub 45 min-1,5 tundi).
Jaga taigen neljaks osaks ja rulli ovaalseteks taignaplaatideks (umbes 23-24cm pikkuseks, ära rulli liiga õhukeseks).
Aseta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajadusel saab kujundeid venitades või veidi kokku surudes korrigeerida. Kata kujundid köögirätiga ja kergita veel 20-25 minutit.
Klopi muna tassis lahti. Haki küüslauguküüned hästi peeneks ja lisa koos soolaga lahtiklopitud munamassile. Lase mõni minut maitsestuda. Riivi juust jämeda riiviga, sega juurde munamass ja sulatatud või, sega läbi.
Kuumuta ahi 200 kraadini.

Jaga juustusegu taignaplaatidete, jäta servad vabaks.








Tõsta servad peale ja keera otsad veidi keerdu, et nn."laevuke" lahti ei küpseks.
Pintselda taignaservad lahtiklopitud munaga üle.





Küpseta pirukat 200 kraadi juures 15 minutit, soovi korral löö juustukattele kanamuna ja küpseta veel 5 minutit.
Kes pooltoorest muna pelgab võib muna hoopis ära jätta.

Serveeri soojalt.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar