esmaspäev, 9. veebruar 2015

Porgandikook kohupiimaga

umbes 20mm*30mm vorm

400g peenelt riivitud porgandeid
400g kohupiima
2dl piima
100g mannat
2tk kanamuna
1tl vaniljesuhkrut
0,5 sidruni peenelt riivitud koor
suhkrut maitse järgi (umbes 100g või rohkem)

mandlilaaste
valget šokolaadi

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata vorm küpsetuspaberiga (paberiga on hiljem lihtne kooki välja tõsta) või kasuta lahtikäivat vormi. Sega riivitud porgand kohupiima ja mannaga. Lisa piim, sidrunikoor, suhkur ja vaniljesuhkur, klopi läbi ja vajadusel lisa suhkrut. Viimasena vala juurde 1tl suhkruga lahtiklopitud munad ja sega läbi.
Vala taigen vormi, puista peale mandlilaaste ja küpseta kooki 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil jahtuda ja nirista peale sulatatud valge šokolaad. Serveeri kooki leigelt või täiesti jahtunult.


Beseetort vahukoore ja kirssidega

Läbimõõduga 28cm

besee:
3tk munavalget
150g peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

kakaobiskviit:
5 tk kanamuna
5spl suhkrut
4spl jahu
1spl naturaalset kakaod

immutussiirup:
1dl vett
50g suhkrut

täidis:
2-3dl vahukoort,
suhkrut(1spl umbes),
0,5tl vaniljesuhkrut
1purk kividete kompotikirsse

võikreem:
100g võid
55g magusat kondenspiima
65g tuhksuhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut
50g mandlilaaste














Kuumuta ahi 110 kraadin (kui ahjul puudub ventilaatoriga õhutussüsteem, siis peaks ahjuuks veidi praokil olema umbes 5-10mm)
Besee jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks, nirista tasapisi juurde peensuhkur ja vaniljesuhkur.

Joonista küpsetuspaberi pahempidisele poolele tordisuurune kujund, keera paber ümber ja pritsi beseesegu tupsudena paberile. Võib ka määrida, aga selliselt on hiljem torti parem lõigata (besee paisub veidi ja jäta õhuvahed).
Küpseta beseed 110 kraadi juures 1,2 tundi, ava ahjuuks ja jäta besee ahju jahtuma/kuivama.







Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks paksuks vahuks. Sega kausis jahu ja kakao, sõelu segu kahes osas munavahule ja sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi (ära klopi!). Munavaht ei vaju jahu lisades alla, kui munad on korralikult vahustatud.
Vala taigen lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 35-40 minutit.
NB! Biskviidi küpsemise ajal ei tohiks ahjuust avada.
Mõõda keedunõusse vesi ja suhkur, lase segul keema tõusta, sega kuni suhkur on sulanud ja jäta jahtuma.
Jahuta biskviitpõhi.
Võikreemi jaoks vahusta toasoe või heledaks vahuks, nirista juurde toasoe kondenspiim ja kõige viimasena lisa tuhksuhkur ja vaniljesuhkur, vahusta läbi ja jäta ootele.
Kurna kirsid ja rösti ahjuplaadil mandlilaastud, jäta ootele.
Kui tordipõhi on jahtunud, siis eemalda vorm (libista nuga tordipõhja ja vormi vahelt läbi), keera tordipõhi tagurpidi.
NB! Tordipõhi pööratakse tagurpidi, kuna alumine pool on alati siledam ja tõmbab ka paremini immutussiirupit sisse. Sile pealispind on oluline, kui tort kaetakse näiteks martsipani või suhkrumassiga või lihtsalt ühtlase kreemikihiga.
Pintselda põhi pealt ja külgedelt immutussiirupiga. Lase veidi imbuda. 

Pane võikreem kreemipritsi ja pritsi tordipõhja peale kreemiserv ja määri küljed võikreemiga. 







Tõsta või pritsi läbi kreemipritsi vahukoor põhjale ja jaota peale kirsid.








Tõsta ettevaatlikult kõige peale jahtunud beseekiht ja suru külgedele jahtunud mandlilaastud. Lase tordil 5-6 tundi jahedas maitsestuda ja serveeri.

Kui beseevahtu üle jääb, siis saab selle väikesteks beseeküpsisteks ära kasutada.

NB! Võikreem sulab toasoojas ja säilita võikreemiga täidetud beseesid külmas.

Kartulivorm metsaseente ja hakklihaga

1kg keedetud kartuleid (võib ka tooreid, aga reeglina küpseb toorest kartulist ahjuvorm 3* kauem)
300g metsaseeni
300g segahakkliha
1 suur mugulsibul
1spl võid
soola
mustpipart

4dl piima
3tk kanamuna
soola
150g juustu
toiduõli

Koori kartulid ja viiluta. Puhasta ja haki sibul, küpseta võis klaasjaks. Haki seened peeneks ja küpseta veidi koos sibulaga (kasutasin külmutatud ja sulatatud pilvikuid, küpsetasin kuni vedelik oli aurustunud), lisa hakkliha ja küpseta läbi. Maitsesta soola ja mustpipraga. Riivi juust. Klopi kausis lahti munad ja piim, maitsesta soolaga.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Määri ahjuvorm õliga ja lao vormi põhja kiht kartulid, tõsta peale seene/hakklihasegu ja puista pool riivjuustust.
Lao jälle peal kartuliviilud, seene/hakklihasegu ja juust. Kõige peale jääb kartulikiht. Vala peale niipalju kastet, et enamus vormist oleks kastme sees, aga ülemine kiht ilma kastmeta, pintselda ülemised kartulilõigud õliga üle. Tõsta vorm eelkuumutatud ahju ja küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Soovi korral serveeri koos külma  hapukoore-või kodujuustukastmega.


Täidetud kana köögiviljadega

1 jahutatud kana
250g riisi
1 tšillipipar
peotäis peterselli
soola

meelapäraseid köögivilju - sibul, küüslauk, lillakapsas, porgand, brokkoli jne.

maitsevõi - taluvõi, sool, till (või petersell)














Keeda riis pehmeks, sega juurde hakitud tšillipipar ja petersell, maitsesta soolaga.
Lõika kana kõht pikkupidi lahti, murra läbi tiiva- ja koivakondid (õigemini liigesed), eemalda rinnakorv ja selgroog.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
.
Tõsta riisitäidis kõhuõõnde, tõmba nahk üle riisi kokku ja seo kana nööridega kinni (olen proovinud ka õmmelda, aga kana nahk on küpsenult üsna  habras ja võib lõhki küpseda)





  
Määri ahjuvorm õliga ja tõsta kana, lõigatud osa allpool, vormi. Määri kana soolaga kokku ja pintselde üle toiduõliga.
Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit, alanda ahju temperatuuri 175 kraadini ja küpseta 35 minutit.





Puhasta köögiviljad ja lõika sobivateks tükkideks. Sega köögiviljad kausis õliga ja maitsesta soolaga. Vala kana kõrvale ahjupannile klaas kuuma vett ja jaota köögiviljad ümber kana (kõige alla sibul ja küüslauk), Küpseta köögivilju koos kanaga veel 30 minutit (köögiviljad jäävad seest krõmpsud). Eemalda kana ümbert nöörid.
Valmista kõrvale maitsevõi - sega toasoe või soola ja hakitud tilliga, keera või toidukilega pikaks nn."vorstiks",  tõsta külma. Serveerimisel lõika otsast võirattad ja aseta kuumale lihale või köögiviljadele.

pühapäev, 8. veebruar 2015

Tehtud tööd/ martispanitort

Kaetud 24% martsipaniga, kaunistused suhkrumass ja suhkruglasuur.

Tehtud tööd/ šokolaaditort

Valatud üle sooja šokolaadipumatiga, jahutatud ja tardunud pumat pritsitud läbi kreemipritsi.

kolmapäev, 3. detsember 2014

Leib kreekapähklitega

2 leiba 

leivateole eelneval õhtul -
3-4spl juuretist
7dl rukkipüüli
7,5dl vett

leivateo päev -
4dl täistera rukkijahu
2dl täistera nisujahu
2tl soola
1dl peensuhkrut
2pk (300g kreekapähkleid)

Eelneval õhtul klopi suures kausis kokku 7dl rukkipüüli, 7,5dl vett ja juuretis.
Kata kauss köögirätiga ja jäta 8-12 t toasooja käärima.
Leivapõhi on jätkamiseks valmis, kui taigen on nn."üleva ära käinud" :), see tähendab siis seda, et kausi külgedel on taignast ülevalpool taignatriip. Kausi suurust valides peaks sellega ka kohe arvestama, sest taigen võib nn." käimise ajal" kerkida algselt segatud taignapinnast 5-7cm kõrgusele. Kui sellist kerkimist toimunud ei ole, siis lase taignal veel käärida. Kui see ka 15-16 tunni jooksul juhtunud ei ole, siis on kas juuretis alles väga noor või juba riknenud ja enam ei tööta. Sellisel juhul ei kerki ka leib.
Kääritatud põhjale sega juurde ülejäänud rukkijahu, nisujahu, sool, suhkur.
Võta juuretis järgmise leivateo jaoks! 
Aga siin lähevad ka leivaküpsetajate arvamused lahku. On neid, kes väidavad, et juuretis peab olema kindlasti ilma lisanditeta ja võetakse enne suhkru/soola lisamist. Aga minul töötab ka selline juuretis hästi ja enda kogemustest ütleks, et leivateo õnnestumise juures ei ole see vist väga oluline.
Lisa kreekapähklid ja sega läbi. Võib pähkleid eelnevalt veidi peenemaks murda või lihtsalt tervelt lisada.
Võta kaks leivavormi ja kaks küpsetuspaberit. Suru märgade kätega küpsetuspaber leivavormi põhja ja külgedele. Jaga taigen vormidesse, silu niiskete kätega taignapind ühtlaseks ja torka sõrmaga taigasse mõni auk. Kata vormid köögirätiga ja jäta 3-4 tunniks kerkima. Kui augud on täis kerkinud on leib küpsetamiseks valmis. Kui kerkimist toimunud ei ole, siis kergita veel 1-2 tundi.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Küpseta leiba 20 minutit, alanda ahju temperatuuri 175 kraadini, tõsta kõrvutiasetsevatele vormidele peale üks küpsetuspaber ja küpseta leiba veel 45 minutit. Selliselt paberi all küpsemise puhul ei ole vaja ka eraldi veenõud lisada, leib ei pragune ja ka ei kuiva liigselt.
Tõsta leib ahjust, piserda  leivale veidi sooja vett ja kata vormid köögirätiga.
Lase leival tunnike jahtuda, eemalda vormid ja küpsetuspaber - serveeri.
Järelejäänud leib säilita paberkotis, nii säilib leiva krõbedus.

Iga leivaküpsetaja võiks leida vastavalt oma lemmikretseptile sobiva kerkimisaja, vastavalt ahjule sobiva küpsetamisaja ja ka küpsetamisviisi (veega, paberiga, madalama või kõrgema kuumusega jne.). Erinevatest retseptidest võib leida erinevaid näpunäiteid, aga kindlat rusikareeglit küll mitte. Täisterajahu kasutades on taigen raskem ja kerkib kauem, ainult rukkipüülist tehtud taigen on kergem ja ka kerkimisaeg teine.

Macroonid Matcha`ga

1 ahjuplaat

macroonid-
70g munavalgeid (kahe muna valged)
35g peensuhkrut
60g mandlijahu
115g tuhksuhkrut
0,5tl Matcha pulbrit (rohelist värvi tee pulber, lisaks teele väga hea looduslik roheline toiduvärvi)
näpuotsaga soola

kreem-
65g võid
150g tuhksuhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut
0,5tl Matcha pulbrit
0,5spl piima

Vahusta munavalged vähese soolaga tugevaks vahuks, nirista pidevalt vahustades juurde peensuhkur. Vahusta kuni moodustub paks läikiv vaht, puista peale Matcha pulber ja vahusta läbi.
Sega tuhksuhkur mandlijahuga ja sõelu munavahu peale, sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi.
NB! Mandlijahu peab olema nii peenike, et seda on võimalik läbi sõela sõeluda.
NB! Segada tuleb ainult niipalju, et taignast oleks suured õhumullid kadunud. Liigsel segamisel muutub taigen vedelaks, makroonid vajuvad madalaks ja ei kerki nn. jalgu alla.
Pritsi väikesed taignakujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (umbes 40mm läbimõõduga).
Enne küpsetamist lase kujunditel 45min -1,5t minutit toasoojas taheneda.
NB! Eelnev toasoojas hoidmise aeg sõltub ruumi õhuniiskusest ja temperatuurist. Õige aja saab kindlaks teha sõrmeotsaga makroonipinda katsudes, kui pind enam ei nakku ja pinnale on tekkinud kilejas kiht, siis on makroonid küpsetamiseks valmis.
Kuumuta ahi 150 kraadini (ilma ventilaatorita) ja küpseta makroone 13-15 minutit, lülita ahi välja ja ava ahjuuks, jäta makroonid veel mõneks minutiks ahju.

Vahusta toasoe või heledaks vahuks, lisa kolmes osas tuhksuhkur ja vahusta läbi. Viimasena puista peale Matcha pulber ja piim. Vahusta kreem kohevaks. Tõsta kreem makroonide jahtumiseni külma.
Pritsi läbi kreemipritsi makrooni alumisele küljele kreem ja suru teise macrooniga kokku.
Kuna võikreem muutub toasoojas väga pehmeks, siis säilita maiuseid jahedas.


Kookose küpsised

400g kookoshelbeid
400g magusat kondenspiima
0,5tl vaniljesuhkrut
2 munavalget
näpuotsaga soola
 

Kuumuta ahi 170 kraadini.
Sega kokku kookoshelbed ja kondenspiim, lisa vaniljesuhkur.
Vahusta munavalged vähese soolaga pehmeks kohevaks vahuks ja lisa alt üles tõstes kookosesegule. 
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja tõsta kahe lusika abil paberile taignapätsikesed.
Küpseta  küpsised 170 kraadi juures kuldkollaseks. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

 

neljapäev, 16. oktoober 2014

Kirju keeks vaarikaglasuuriga

180g jahu
150g suhkrut
180g võid
3tk kanamuna
1-1,5spl kakaod
1tl küpsetuspulbrit

100g puudersuhkrut
2spl vaarikakeedist

(pärlsuhkrut, nonparelle)

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks, lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel vahusta taigen ühtlaseks. Puista juurde küpsetuspulber ja klopi läbi. Sõelu peale jahu ja sega liigselt kloppimata ühtlaseks seguks.
Jaga taigen kaheks osaks, üks osa jääb heledaks ja teisele sõelu juurde kakao. Tõsta hele ja tume taigen vaheldumisi keeksivormi, soovi korral sega taigen veel noaotsaga triibulisemaks. Küpseta keeksi 180 kraadi juures umbes 25 minutit. Torka tikk keeksi ja kui tikk jääb puhtaks, on keeks valmis. Tõsta jahtuma.
Mõõda nõusse tuhksuhkur ja lisa 1,5spl keedist, vahusta glasuur mikseriga heledaks kreemiks. Kui kreem on liiga tihe, siis lisa veel keedist. Soovi korral puista glasuurile pärlsuhkrut või meelepäraseid nonparelle.
Serveeri!














Küpsetuspulbrit ei pea hoolikalt jahuga kokku segama, väga edukalt võib küpsetuspulbri hoopis vedelikule lisada ja tänu vahustamisele jaguneb pulber ühtlaselt taignasse.
Kui vahustada või ja suhkur köögikombainsi või taignasegajas, siis võib kõik munad teises nõus koos lahti kloppida ja vahustatud võile (pidevalt vahustades) juurde niristada.

kolmapäev, 24. september 2014

Seenekotletid rohke peterselliga

400g metsaseeni
400g segahakkliha
peotäis hakitud peterselli
soola
mustpipart
2spl jahu
2tk kanamuna

Haki noaga seened (ära haki liiga peeneks) ja sega hakklihaga. Lisa hakitud petersell, kanamunad, sool, jahvatatud mustpipar ja puista peale 2spl nisujahu. Sõtku taigen ühtlaseks kleepuvaks seguks. Võta kõrvale kausike külma veega. Kuumuta pannil õli, kasta käed vette ja vormi niiskete kätega õhukesed kotletid, küpseta keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.Serveeri!



Kuuseriiska pirukas

33*33cm pirukas

100g võid
100g kodujuustu
270g jahu
2spl kliisid
soola
3spl külma vett

kolm klaasi hakitud kuuseriisikaid
2dl 10% koort
1dl piima
2tk kanamuna
200g sibulat
2spl võid
soola

Sega jahu kliide ja vähese soolaga. Lisa hakitud või, kodujuust ja nirista peale vesi. Haki noaga või näpi taigen sõrmede vahel  ühtlaseks sõmeraks puruks, sõtku kiirelt taignapalliks, kata kilega ja tõsta 30 minutiks külma.
Sulata pannil või ja lisa hakitud kupatatud või värsked kuuseriisikad, küpseta läbi, maitsesta. Tõsta kõrvale. Haki sibul ja küpseta võis klaasjaks, maitsesta. Sega piim, koor ja kanamunad, vajadusele lisa soola.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli taigen plaadi või vormisuuruseks põhjaks ja eelküpseta põhja 200 kraadi juures 3-4 minutit või kuni põhja pind muutub kuivaks/heledaks. Tõsta põhi ahjust ja alanda ahu temperatuuri 180 kraadini. Jaota seened ja sibul põhjale ja vala peale kaste, küpseta pirukat 20-25 minutit. Lase veidi jahtuda ja serveeri.



teisipäev, 16. september 2014

Sirmikud taignas

3 suurt sirmikut

2dl piima
120g nisujahu
2tk kanamuna
soola

praadimiseks õli

Klopi kausis lahti munad ja lisa vesi, jahu, sool. Klopi ühtlaseks taignaks. Taigen võiks olla tuntavalt soolakas.
Kuumuta pannil õli. Lõika sirmikud neljaks (või soovi korral jäta terveks), kasta tükid ükshaaval mõlemalt poolt taignasse ja küpseta rohkes õlis algul pealtpoolt krõbedaks. Alanda pliidi temperatuuri ja küpseta alumist poolt madalamal temperatuuril umbes 4-5 minutit. Serveeri.


reede, 12. september 2014

Šokolaadi-toorjuustukreemitort

26cm läbimõõduga tordipõhi

4tk kanamuna
4spl jahu
4spl suhkrut
(1tl küpsetuspulbrit)

225g Bitter šokolaadi                            
300g toorjuustu                                    
225g 35% rõõsk koort                          
suhkrut maitse järgi

1,5 dl piima
2tl magustatud kakaopulbrit või kakaopulbrit ja suhkrut

valget šokolaadi, konservkirsse   

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Valmista biskviitpõhi -  vahusta munad suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sõelu juurde pool jahust (soovi korral küpsetuspulbriga segatult), sega taigen alt üles tõstes läbi, sõelu juurde ülejäänud jahu ja sega liigselt kloppimata läbi. Tõsta taigen küpsetusvormi ja küpseta  30-35 minutit. Jäta jahtuma ja eemalda vorm.
Kuumuta pliidil 1dl koort auramiseni, tõsta tulelt ja lisa šokolaaditükid, sega ühtalseks, vajadusel kuumuta veel segu. Lase šokolaadisegul toasoojas täiesti maha jahtuda (kui jahutad külmikus, siis võid mõne tunni pärast segust hoopis trühvleid vormida :)). Hõõru toorjuust 1spl suhkruga pehmeks ja lisa jahtunud šokolaadisegule. Viimasena vahusta ülejäänud vahukoor 1tl suhkruga, lisa kreemile ja vahust kõike koos paar minutit. Korralikult jahutatud koostisainete korral saab kreemi kohe kasutada. Kui kreem tundub liiga vedel, siis vahusta veel veidi või tõsta tunnikeseks külmikusse.
Valmista tordipõhjade immutamiseks kakao.
Lõika tordipõhi kaheks kettaks, pintselda alumine põhi poole kakaoga ja määri peale 1/3 kreemist. Tõsta peale teine tordipõhi ja immuta kakaoga. Määri tordi pind ja küljed kreemiga ja lisa ülejäänud kreem tordile vastavalt meelepärasele kujundusoovile. Sulata valge šokolaad ja nirista tordile, lisa kirsid.
Immutatud tordid on parimad peale mitmetunnist maitsetumist, seega pane tort kaanega suletavasse karpi ja serveeri võimaluse korral alles järgmisel päeval või 5-6 tunni pärast.














Kuuseriisikad mahedas marinaadis

kuuseriisikaid

marinaad -
1l vett
1tk porgandit
1tk valget sibulat
1spl soola
1spl suhkrut
2,5spl äädikat
6 tera vürtsi
0,5tl sidrunipipart

Puhasta riiskad, suuremad lõika meelepärastes tükkideks. Lase suures nõus vesi keema tõusta ja lisa keevale veele kuuseriisikad, keeda 3 minutit (keemise ajal riisu tekkinud vaht ja allesjäänud metsajäägid jm). Tõsta seened leemest välja ja jäta ootele.
Valmista marinaad - lase vesi keema, lisa maitseained ja puhastatud ja viilutatud porgand, keeda mõni minut ja lisa viilutatud sibul. Kontrolli marinaadi maitset, vajadusel lisa veel soola või suhkrut. Lase vesi keema ja pane purgikaaned kuuma vee sisse ootele. Tõsta seened keevasse marinaadi, lase marinaad koos seentega korraks keema ja jaga kuumalt kuuma veega loputatud purkidesse, sule purgid.
Keera purgid tagurpidi ja kata köögirätiga, jäta ööks toasooja jahtuma.




Puraviku orsoto

250g odrakruupi
1 punane sibul
0,5 klaasi hautatud puravikke
1spl võid
0,5-0,6l loomalihapuljongit
30g parmesani juustu

Pane kruubid üleööks või 3-4 tunniks külma vette likku. Sulata pannil või ja hauta hakitud sibul võis klaasjaks. Lisa hautatud puravikutükid (värskeid puravikke küpseta kuni vedelik on aurustunud), küpseta veidi, lisa kurnatud ja nõrutatud kruup. Lisa kulbitäis puljongit ja küpseta segades kuni puljong on kruupidesse imbunud, lisa järgmine kulbitäis ja nii kuni oled saanud sobiva tekstuuriga kruubi (krõmpsuva ja kreemja). Iga kord lase peale puljongi lisamist puljongil kruupidesse imbuda ja siis lisa alles järgmine kulbitäis. Kõige viimasena lisa riivitud juust. Soolase puljongi kasutamisele ei ole vaja soola lisada, soolata puljongi kasutamisel maitsesta ka soolaga. Serveeri.




neljapäev, 11. september 2014

Suvikõrvitsa püreesupp seene-peekoniseguga

1 suur porruvars
1 suur suvikõrvits
2tk porgandit
0,5 brokkolit
1spl võid
1 liiter kanapuljongit
soola

0,5 klaasi hakitud ja kupatatud metsaseeni
120g suitsupeekonit
1tk punane sibul
võid

ciabattat
röstimiseks õli

Lõika ciabatta kuubikuteks, nirista peale õli ja küpseta pannil või praeahjus krõbedaks, jäta ootele.
Puhasta porruvars, viiluta ja hauta võis pehmeks. Puhasta ja viiluta porgandid ja lisa porrule. Poolita suvikõrvits, kraabi lusikaga sisu ja vajadusel koori (noori, pehme koorega suvikõrvitsaid ei ole vaja koorid), lõika kuubikuteks ja lisa hautisele. Lõika brokkoli õisikuteks ja lisa ka hautisele. Küpseta köögivilju mõni minut võis ja lisa kanapuljong. Alanda pliidi kuumust, kata keedunõu kaanega ja hauta köögivilju 30-40 minutit. Püreesta köögiviljad, vajadusel lisa veel puljongit ja maitsesta soolaga.
Haki peekon ribadeks ja küpseta pannil krõbedaks, lükka peekon panni serva, alanda pliidi kuumust ja lisa hakitud punane sibul. Küpseta sibul klaasjaks. Kõige viimasena lisa nõrutatud ja hakitud seened. Küpseta segu kuni seente vedelik on aurustunud ja pannil on krõbe seenesegu.
Serveeri püreesuppi ciabattakuubikute ja seeneseguga.




Metsaseen-porru lehttaignakorvid

 24 väikest korvikest/24 pesaga muffinipann

350g lehttaigent

hakitud võis hautatud puravikke või kupatatud metsaseeni
1,5dl vahukoort
1tk kanamuna
soola
veidi jahvatatud musta pipart
1 porruvars
1spl võid

Puhasta porru ja lõika viiludeks. Sulata pannil või ja hauta porruviilud pehmeks, lisa hakitud seened, küpseta läbi ja maitsesta soola ja mustpipraga. Klopi omavahel kokku koor ja muna, lisa veidi soola.
Rulli lehttataigen lahti ja lõika 24 ringikest või ruudukest. Tõsta taignakujundid pesadesse. Jaga seenesegu korvikestesse ja tõsta peale kooresegu. Küpseta 210 kraadi juures umbes 10-12 minutit.
Serveeri soojalt või jahtunult.





kolmapäev, 10. september 2014

Metsaseene-peekonikaste

1,5kl hakitud ja kupatatud metsaseeni
120g peekonit
1 väike punane sibul
1spl nisujahu
3dl vett
1dl rõõsk koort
3spl hapukoort
soola
mustpipart

Haki peekon ribadeks või väikesteks tükkideks ja küpseta pannil krõbedaks. Lükka peekonitükid panni serva ja alanda pliidi kuumust, lisa hakitud sibul ja küpseta peekonirasvas klaasjaks. Haki seened meelpärasteks tükkideks ja lisa sibula-peekoni segule. Küpseta segu segades mõni minut ja puista peale jahu, küpseta läbi. Tõsta pann kõrvale ja lisa vesi ja rõõsk koor, sega ühtlaseks, tõsta tagasi tulele. Lase kaste keema tõusta ja keeda segades paar minutit. Eemalda pann jälle ja nüüd lõplikult tulelt, sega juurde 3spl hapukoort. Maitsesta kaste soola ja jahvatatud mustpiparaga.
Serveeri koos kartulipudru või  ahjukartuliga.


kolmapäev, 13. august 2014

Köögivilja-hakklihapirukas

28cm läbimõõduga vorm

200g nisujahu
100g taluvõid
2spl külma vett
veidi soola

400g hakkliha
150g riivjuustu

0,5 suvikõrvitast
0,5 baklažaani
3tk porgandit
1tk suurt sibulat

kaste:
1dl rõõska koort
2dl piima
3tk kanamuna
1tl nisujahu
soola

Sõelu kaussi jahu, lisa hakitud või ja vesi, haki või näpi sõrmedega muredaks seguks. Sõtku segu kiirelt taignapalliks ja pane 30 minutiks külmikusse.
Kuumuta ahi 200 kraadini, 
Küpseta pannil hakkliha ja maitsesta.
Rulli taigen lahti ja kata küpsetusvormi servad ja põhi taignaga, torka kahvliga taignapõhjale mõned augud ja küpseta põhi eraldi heledaks/kuivaks.
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Jaga hakkliha põhjale ja puista üle riivjuustuga.
Koori porgandid, puhasta seemnetest baklažaan ja suvikõrvits. Viiluta köögiviljad - porgandi ja suvikõrvitsa viilutasin koorimisnoaga, aga baklažaan oli liiga pude ja seetõttu lõikasin noaga õhukesteks viiludeks.
Rulli köögiviljaribad vaheldumisi põhjale rulli.
Klopi kokku kastme aineid ja vala köögiviljadele, küpseta 175 kraadi juures 30 minutit.
Serveeri leigelt.




Porru-suitsukanapirukas

28cm läbimõõduga vorm

200g nisujahu
100g taluvõid
2spl vett
veidi soola

3 porrut
300g suitsukana rinnafileed
2dl rõõska koort
2tk kanamuna
100g riivjuustu
soola
1spl võid

Sõeli kaussi jahu, lisa hakitud või ja vesi, haki või näpi sõrmedega muredaks seguks. Sõtku kiirelt taignapalliks ja pane 30 minutiks külmikusse (kiirelt seetõttu, et soojade käte vahel ei hakkaks rasvaine sulama).
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Lõika porrud viiludeks ja küpseta võis pehmeks, lisa hakitud suitsukana ja küpseta paar minutit veel.
Rulli taigen lahti ja kata küpsetusvormi põhi ja servad taignaga. Tee kahvliga põhja mõned augud ja küpseta põhi kuivaks/heledaks.
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Riivi juust.
Klopi kokku rõõsk koor ja kanamunad, maitsesta soolaga.
Jaga täidis küpsenud põhjale ja vala peale koore-muna segu. Puista üle riivjuustuga ja küpseta 175 kraadi juures 25 minutit.
Serveeri leigelt!

NB! Täidisega mure-ja liivataigna küpsetistel küpseta põhi kindlasti eelnevalt eraldi kuivaks, muidu jääb põhi pehmeks või nätskeks.


reede, 8. august 2014

Singivõie

200g naturaalset toorjuustu
120g meelepärast sinki
(2spl 35% rõõska koort)
veidi soola

Haki sink ja püreesta koos toorjuustuga ühtlaseks kreemiks. Soovi korral nirista vahustades juurde rõõsk koor ja klopi vahtu, vajadusel maitsesta vähese soolaga.
Serveeri leiva- või saiakattena.
Sobib hästi suupisteks ka soolaste küpsistega.











Suvikõrvitsa rannapirukas

Pirukas läbimõõduga 28-30cm.

Tegu on ühe väga maitsva pirukaga. Kahjuks ma täpset retsepti ja retsepti allikat ei tea, aga kuna ühel ilusal rannapiknikul seda pakuti, siis sobib hästi nimeks Rannapirukas.
Toorainete kogused saab igaüks panna oma maitse järgi, olulisem on toorainetest tulev maitsekooslus.

Põhi liivataigen:
100g võid
200g jahu
2spl külma vett
veidi soola

Täidis:
üks suur või kaks väikest suvikõrvitsat
1suur sibul
3-4 suurt tomatit
150g fetajuustu
veidi punet
1spl võid
soola

Kaste:
2dl 35% rõõska koort
2tk kanamuna
veidi soola

100g riivitud juustu

Haki või näpi sõrmedega külm või, vesi ja jahu ühtlaseks sõmeraks seguks, sõtku kiiresti taignapalliks ja pane 30 minutiks külma.
Lõika suvikõrvits pooleks - suurel suvikõrvitsal eemalda lusikaga sisu ja vajadusel koori, noori suvikõrvitsaid koorida ja sisust puhastada ei ole vaja. Riivi kõrvits jämeda riiviga. Hauta sibul võis klaasjaks ja lisa suvikõrvits, hauta 6-7 minutit ja kurna tekkinud vedelik.
Rulli tahenenud taigen ümaraks kujundiks ja tõsta servadega pirukavormi. Küpseta 220 kraadi juures taignapind kuivaks/heledaks.
Alanda ahju temperatuuri 180 kraadini.
Jaota suvikõrvitsasegu põhjale ja kata tomativiiludega. Lõika fetajuust kuubikuteks ja puista tomativiiludele, raputa peale veidi punet. Klopi kastme ained omavahel läbi, maitsesta soolaga ja vala pirukale.
Küpseta pirukat 180 kraadi juures 20 minutit, puista peale riivjuust ja küpseta veel 10 minutit. Lase veidi jahtuda ja serveeri.



kolmapäev, 6. august 2014

Rukkileib-II

Juuretis:
1dl vett
1dl rukkipüüli

Leivateo jätk:
7dl rukkipüüli
7,5dl vett

Viimane kergitus: 
4dl täistera rukkijahu
2dl täistera nisujahu
3tl soola
120g Damera suhkrut
1pk seemnesegu

Kuna seekorda hakkas juuretis kohe ideaalselt tööle, siis püüan kirjutada, mida juuretise juures teistmoodi tegin -
tegin juuretise rukkipüülist ja "toitsin" neljandal päeval juuretist.

I  - klopi 1dl rukkipüüli veega ühtlaseks massiks ja jäta neljaks päevaks köögirätiga kaetult seisma. Neljandal päeval lisa 1dl vett ja 1dl rukkipüüli, klopi läbi (kui juuretisele on tekkinud kuivanud kiht, siis eemalda see ja lisa alles siis vesi ja jahu). Jäta veel 24 tunniks seisma.

II - klopi juuretise juurde 7dl rukkipüüli ja 7,5dl vett, jäta rätiga kaetult 10-12 tunniks käärima.

III - sega leivataigna juurde ülejäänud rukkijahu, nisujahu, sool, suhkur ja meelepärane lisand.
Määri kaks leivavormi õliga ja jaga taigen vormidesse. Kasta käed külma vette ja silu märgade kätega pind ühtlaseks, kata köögirätiga ja jäta 3-4 tunniks kerkima.

IV - Kuumuta ahi 225 kraadini ja tõsta ahjupõhja kuumakindel nõu kuuma veega (leib vajab küpsemiseks niisket õhku).
Küpseta leiba 225 kraadi juures 10 minutit, alanda temperatuuri 175 kraadini ja küpseta leiba veel 45 minutit.
Tõsta leib ahjust ja kata vormid köögirätiga, lase leival tunnike jahtuda ja eemalda vormid.
Järelejäänud leiba säilita paberkotis, nii säilib leiva krõbedus.













esmaspäev, 21. juuli 2014

Suur kohupiima-martisipanitort

Umbes 3kg tort

põhi:
10 tk kanamuna
10spl jahu
10spl suhkrut
2tl küpsetuspulbrit

täidis:
*600g 5%kohupiima
 3dl vahukoort
 7spl suhkrut (maitse järgi)
 2tl vaniljesuhkrut (maitse järgi)
*1 purk jõhvikakeedist
*200g võist võikreem (retsepti leiad - BESEE-BESEE VÕIKREEMIGA)
*immutussiirup - 2dl vett ja 1dl suhkrut

dekoreerimiseks:
750g martisipani (3 pakki)
toiduvärvi
suhkrumassi ja valget glasuuri.

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Pane munavalged vahustuma. Samal ajal vispelda munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga heledaks vahuks. Sõelu juurde 2spl nisujahu, sega läbi. Lisa pool vahustatud munavalgetest ja sõelu peale 4spl nisujahu, sega alt üles tõstes läbi. Lisa ülejäänud munavaht ja sõelu peale ülejäänud jahu, sega jälle alt üles tõstes läbi. 
Vala taigen küpsetusvormi, lükka ettevaatlikult laiali. Küpseta 175 kraadi juures umbes 35 minutit. Jäta jahtuma.
Immutussiirupi jaoks lase 2dl vett koos suhkruga korraks keema ja jäta jahtuma.
Lõika jahtunud põhi kaheks kihiks. Immuta alumine kihti poole siirupiga ja kata keedisega. Valmista võikreem ja pritsi läbi kreemipritsi alumisele kihile võikreemist serv.
Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega kohupiimaga, maitsest suhkru ja vaniljesuhkruga. Kata alumine kiht kohupiimaga ja tõsta paele teine kiht tordipõhja, immuta järelejäänud siirupiga. Määri külgedele ja peale ülejäänud võikreem, Kata kook toidukilega ja jäta mõneks tunniks (või üleööks) külmikusse maitsestuma.
Valmista suhkrumassist kujundid ja jäta mõneks tunniks või üleöök kuivama.
Tooni martsipan ja rulli suureks ristkülikuks, kata tort martsipaniga, lõika servad ühtlaseks ja kaunista kujundite (kinnita kujundid suhkruliimiga) ja glasuuriga.




esmaspäev, 7. juuli 2014

KÜLALISED - Silja porgandikook

Aitäh Silja põneva välimuse ja maitsva koogiretsepti eest!
Nüüd ka kook endal järele proovitud ja tõesti külmalt on parim, võib vabalt reede õhtul valmis teha ja laupäeva hommikul kohvi kõrvale pakkuda :).
Väikese lisandina lisasin porgandi hulka ka veidi sidrunimahla ja riivisin sidrunikoort, aga lisandid on juba tõesti katsetamise ja proovimise asi.

2 pakki plaadikoogi jahusegu,
~1kg porgandeid (alati võib rohkem)
1-2 sl vanilli-suhkurt
 2 dl valget suhkurt
1-2tl peensoola
~30ml toiduõli
2-3 pakki kohupiima
1-2 muna
2-4 sl tärklist
1 suur pakk vahukoort (või 2 väikest)
2-3 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:
1. Puhasta, tükelda, keeda porgandid pehmeks koos 1-2tl soola ja ~30ml toiduõliga.
2. Püreesta porgand ühtlaseks massiks (nõretatult muidugi, st ilma keeduveeta), lisades kuni 1,5dl suhkurt (oma maitse järgi) ja 2 kuhjaga sl-täit tärklist. Parim abivahend püreerimiseks on blender, kuid saab ka saumikseriga. Kui kumbagi pole, siis lähedase tulemuse saaks ka köögikombaini või vanaaegse pudru-tambitsaga.
3. Lase püreel jahtuda vähemalt ~45'C (nii, et käsi kannatab katsuda).
4.Sega kokku taigen ning kata ühtlaselt vormi põhi, mis on eelnevalt juba kaetud küpsetuspaberiga või sisse määritud.
5. Kalla porgandimass peale ja aja ühtlaselt laiali (servadeni). NB! Tegelikult ei saa kallata vaid tuleb sama moodi laotada nagu hiljem vahukoort, sest taigen ise on kah vedelamat kätt.
6. Pane sügavasse nõusse ühtekokku 2 pakki kohupiima, 1 suur pakk vahukoort, 1-2 sl vanilli-suhkurt, 0,5-1 dl valget suhkurt (jällegi tegelikult oma maitse järgi), 1 muna, 2-3 tl küpsetuspulbrit ja aja kõik ühtlaseks tugevaks vahuks. :)
7. Pane suure supilusikaga tasakesi vahukoore-kohupiima kiht porgandi kihi peale ja kui kõik on lusikatäie haaval tasakesi ära laotud siis tuleb see ka kenasti ja ettevaatlikult laiali ajada. Tasakesi peab seda tegema seetõttu, et porgandimass on pehme ja kui selle peale ülemist kihti valada, siis porgandi mass vajub lainena kõrvale ja ülemise kihi materjal jääb keskele. Siis enam laiali ajada ka ei õnnestu, sest kõik ju pehme.
8. Pane plaat ahju ~180'C juurde ja küpseta kuni ülemine kiht on pruunistunud ja vb 'rebeneb' mõnest kohast (~1h) 9. Võta ahjust ja lase täiesti maha jahtuda (külmalt parim).
10. HEAD ISU!!! :)

pühapäev, 22. juuni 2014

Terav gazpacho (külmsupp)

2 klaasi tomatimahla
1 suur tomat
1 tšillipipar
1 suur küüslauguküüs
pool kollast paprikat
pool punast paprikat
3 šalottsibulat
pool pikka kurki
10tk musta oliivi
0,25tl soola
1tbl steviat (1tl suhkrut)
1tl worcesteri kastet
1tl valgeveini äädikat

oliiviõli
Dijoni sinepit

Haki tomat ja tšillipipar, lisa hakitud köögiviljad tomatimahlale ja püreesta saumikseriga ühtlaseks püreeks. Pressi juurde üks küüslauguküüs. Haki ülejäänud köögiviljad väikesteks kuubikuteks ja lisa supile. Maitsesta.
Lase supil külmikus 15 minutit maitsestuda. Klopi oliiviõli Dijoni sinepiga kreemjaks ja nirista supile. Serveeri!

Mahedame tulemuse jaoks võib tšilli kogust vähendada või hoopis ära jätta.
Samuti võib kogu segu saumikseriga lihtsalt ühtlaseks püreestada.


esmaspäev, 16. juuni 2014

Suitsutatud seasisefilee

2kg sea sisefileed (3tk)
1,5l külma vett
3spl jämedat soola

Lahusta sool külmas vees ja soola liha soolvees 24 tundi.
Suitsuta liha 70-75 kraadi juures 3 tundi.


Huvitavama maitse ja mahlasema tulemuse jaoks pintselda poole küpsemisaja möödudes liha meelepärase kastmega üle - nt.barbecue kastmaga ja küpseta koos kastmega veel 1,5 t.